Diós almatorta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 18 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 30 dkg reszelt alma
- 2,5 dkg zabpehely
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom leve
- reszelt citromhéj
- 1 mk sütőpor
- csipet só
- őrölt fahéj
Krém:
- 30 dkg alma
- 20 dkg barna cukor
- 1 citrom leve
- reszelt citromhéj
- 5 dkg vaj
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 8 dkg darált, pörkölt dió
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg fehér csokoládé
- 20 g zselatin (por)
- 3 dl habtejszín
Elkészítése:
Az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a zabpehellyel keverjük össze.
A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket és az olvasztott, kihűtött vajat. Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát, és simítsuk el egyenletesen.
Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és 200 fokon alsó-felső sütésnél süssük kb. 18 percig. A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle három egyforma méretű tésztalapot (vagy vágjuk fel három egyforma méretű lappá és úgy töltsük majd meg).
Az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét és a reszelt héját.
Egy serpenyőben karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, míg a vaj elolvad.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt almát, majd pár perc alatt pároljuk puhára (közben többször keverjük meg).
A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, és keverjük hozzá a pudingport is.
Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
Végül vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.
A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon pár perc alatt pörköljük meg (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem).
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.
A habtejszínt verjük kemény habbá, és apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.
A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét, és az oldalát is.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.
Az elkészült tortát 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.
A diós almatorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 28 g
Zsír: 14 g