Diabetikus diótorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg eritrit
- 18 dkg darált dió
- 1 evőkanál tömény kakaópor
- 5 dkg cukormentes csokoládé
- 3 evőkanál olaj
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Krém:
- 4 dl tej
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál fehér liszt
- 5 ml édesítőszer
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg darált dió
- 14 dkg szoba hőmérsékletű margarin
Bevonás:
- 3 dl habtejszín
Dekorálás:
- 16 szem dió és 5 kekszfenyő
Kekszfenyők:
- 11 dkg graham liszt
- 10 dkg kockamargarin
- 2,5 ml édesítőszer
- 1 teáskanál zöld mandulaaroma vagy zöld ételfesték
Elkészítése:
A krém elkészítése:
Először sűrű krémet főzünk a tejből, lisztből, fahéjból és édesítőszerből, majd a tűzről levéve hűvös helyen, időnként átkeverve hagyjuk kihűlni.
A piskóta elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és egy 16 szeletes tortakarikát kivajazunk és lisztezünk (vagy kibéleljük sütőpapírral).
A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, majd a fehérjékből habot verünk, mikor kezd keményedni, hozzáadjuk az eritritet és a csipet sót is. Miután szép kemény a hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és tovább keverjük.
A sárga masszába felváltva adagoljuk az olajat, az apróra tört csokoládét és a sütőporral elkevert kakaóport, végül pedig beleforgatjuk a darált diót.
A masszát elegyengetjük a formában és 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e). Amikor kész van, a sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A sütőt még nem zárjuk el, gyorsan összegyúrjuk a kekszfenyők elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (ha nem lenne elég zöld ízlés szerint rakhatunk még hozzá színező anyagot) és különböző méretű korongokat formázunk belőle, valamint kis gúlákat, amik a fenyők csúcsai lesznek.
A kekszet sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük 5-10 percig.
Amikor a keksz már kezd megszilárdulni, de még puha a közepe kivesszük a sütőből és melegen fogpiszkálókra felszurkáljuk a korongokat (a legnagyobb korong kerül legalulra, így haladunk egészen a fenyő csúcsáig).
Ebből a keksztészta mennyiségből körülbelül 6 kisebb fenyő lesz. A fenyőket félretesszük a díszítésig.
Amikor kihűlt a krém robotgéppel fellazítjuk és hozzákeverjük a margarint, végül pedig a diót.
A kihűlt tortalapot ketté vágjuk, az alsó lapot megkenjük a diókrémmel és ráhelyezzük a felső lapot. A habtejszínt felverjük és beburkoljuk vele a tortánkat, majd a fenyőkkel és a félretett dióval díszítjük.
Tipp:
A tortát kifejezetten cukorbeteg részére készítettem, ügyelve az alacsony szénhidráttartalomra. A tortában összesen 126 g szénhidrát van, 16 szeletre szelve 1 szeletre kb 8 g szénhidrát jut.