Diabetikus diótorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 8 dkg eritrit
- 18 dkg darált dió
- 1 evőkanál tömény kakaópor
- 5 dkg cukormentes csokoládé
- 3 evőkanál olaj
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Krém:
- 4 dl tej
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál fehér liszt
- 5 ml édesítőszer
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg darált dió
- 14 dkg szoba hőmérsékletű margarin
Bevonás:
- 3 dl habtejszín
Dekorálás:
- 16 szem dió és 5 kekszfenyő
Kekszfenyők:
- 11 dkg graham liszt
- 10 dkg kockamargarin
- 2,5 ml édesítőszer
- 1 teáskanál zöld mandulaaroma vagy zöld ételfesték
Elkészítése:
A krém elkészítése:
Először sűrű krémet főzünk a tejből, lisztből, fahéjból és édesítőszerből, majd a tűzről levéve hűvös helyen, időnként átkeverve hagyjuk kihűlni.
A piskóta elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és egy 16 szeletes tortakarikát kivajazunk és lisztezünk (vagy kibéleljük sütőpapírral).
A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, majd a fehérjékből habot verünk, mikor kezd keményedni, hozzáadjuk az eritritet és a csipet sót is. Miután szép kemény a hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és tovább keverjük.
A sárga masszába felváltva adagoljuk az olajat, az apróra tört csokoládét és a sütőporral elkevert kakaóport, végül pedig beleforgatjuk a darált diót.
A masszát elegyengetjük a formában és 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e). Amikor kész van, a sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A sütőt még nem zárjuk el, gyorsan összegyúrjuk a kekszfenyők elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (ha nem lenne elég zöld ízlés szerint rakhatunk még hozzá színező anyagot) és különböző méretű korongokat formázunk belőle, valamint kis gúlákat, amik a fenyők csúcsai lesznek.
A kekszet sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük 5-10 percig.
Amikor a keksz már kezd megszilárdulni, de még puha a közepe kivesszük a sütőből és melegen fogpiszkálókra felszurkáljuk a korongokat (a legnagyobb korong kerül legalulra, így haladunk egészen a fenyő csúcsáig).
Ebből a keksztészta mennyiségből körülbelül 6 kisebb fenyő lesz. A fenyőket félretesszük a díszítésig.
Amikor kihűlt a krém robotgéppel fellazítjuk és hozzákeverjük a margarint, végül pedig a diót.
A kihűlt tortalapot ketté vágjuk, az alsó lapot megkenjük a diókrémmel és ráhelyezzük a felső lapot. A habtejszínt felverjük és beburkoljuk vele a tortánkat, majd a fenyőkkel és a félretett dióval díszítjük.
Tipp:
A tortát kifejezetten cukorbeteg részére készítettem, ügyelve az alacsony szénhidráttartalomra. A tortában összesen 126 g szénhidrát van, 16 szeletre szelve 1 szeletre kb 8 g szénhidrát jut.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

