Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cukormentes rozmaringos szilvatorta recept

Cukormentes rozmaringos szilvatorta
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Tortalap:

    • 143 g darált dió
    • 44 g vaj
    • 150 g nyírfacukor (xilit)
    • 30 g zabliszt
    • 146 g  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Szilva töltelék:

    • 1 kg szilva
    • 80 g nyírfacukor (xilit)
    • negyed citrom leve
    • 7 db zselatinlap
    • 1 db rozmaringág

    Krémsajt mousse:

    • 250 g zsírszegény natúr krémsajt
    • 130 ml tejszín
    • 10 g zselatin
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 db egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 65 g nyírfacukor (xilit)
    • 24 ml víz

    Vaníliakrém:

    • 100 g tejszín
    • 20 g diabetikus fehércsokoládé
    • fél vaníliarúd
    • fél zselatinlap

    Elkészítése:

    Vanília krém:

    A tejszínt felmelegítjük a kikapart vaníliamagokkal és a vaníliarúddal, majd levesszük a tűzről, a vanília rudat eltávolítjuk. Hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, alaposan lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük (legalább 4 órára).
    Tortalap: A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalókat végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra (vagy szilikonlapra), két körlapra osztva terítjük. (A díszítésnek hagyjunk meg egy kevés piskótát és külön süssük meg.) A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.

    Szilva:

    A szilvát megmossuk, kettévágjuk, magot eltávolítjuk, és egy edénybe daraboljuk. Hozzáadjuk a nyírfacukrot és kb. 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott szilvát visszatesszük a tűzhelyre, ráfacsarjuk a citromot, beledobjuk a rozmaringot és tovább főzzük, míg kicsit besűrűsödik (kb. 10-20 perc). A rozmaringágat kivesszük, állni hagyjuk.

    Krémsajt mousse:

    A tejszínt lágy habbá verjük. Egy másik tálba a krémsajtot habverővel simává keverjük, majd a lágy habbá vert tejszínt belekeverjük. A tojássárgáját az egész tojással kézi habverővel összekeverjük. Ezalatt egy edényben a vizet a cukorral 121 fokig melegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott zselatinlapokat a cukorszirupba dolgozzuk, végül folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és keverjük, amíg besűrűsödik, végül a tejszínes krémsajtba lazán belekeverjük. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

    Torta összeállítása:

    Az egyik tortalapot a tortaforma (24 cm-es) aljába tesszük. A szilvával vékonyan megkenjük. A szilvatölteléket felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a meleg szilvához adjuk. Jól elkeverjük, majd a tortalapra öntjük. Pár órára, amíg a szilva megszilárdul a hűtőbe tesszük. Míg a szilva dermed, a fent leírt módon elkészítjük a krémsajt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a másik tortalapot, majd az elkészült krémsajt mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg a mousse is megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk, a tortát darált dióval panírozzuk.

    A vaníliakrémet kézi habverővel lágy habbá verjük, nyomózsákba töltjük és a tortát pár friss szilvával, a külön sütött és morzsolt piskótával, valamint a vaníliakrémmel feldíszítjük.

    Tipp:

    A Rozmaringos szilvatorta 24 szeletes, 1 szeletre 174,4 kcal-t és 14,4 g szénhidrátot érdemes számolni. Mindkét érték változhat attól függően, pontosan milyen alapanyagot használtok, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a saját megsütött tortátok pontos szénhidrát- és energiatartalmának.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá