Hozzávalók:
Tortalap:
Szilva töltelék:
Krémsajt mousse:
Vaníliakrém:
Elkészítése:
A tejszínt felmelegítjük a kikapart vaníliamagokkal és a vaníliarúddal, majd levesszük a tűzről, a vanília rudat eltávolítjuk. Hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, alaposan lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük (legalább 4 órára).
Tortalap: A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalókat végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra (vagy szilikonlapra), két körlapra osztva terítjük. (A díszítésnek hagyjunk meg egy kevés piskótát és külön süssük meg.) A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, magot eltávolítjuk, és egy edénybe daraboljuk. Hozzáadjuk a nyírfacukrot és kb. 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott szilvát visszatesszük a tűzhelyre, ráfacsarjuk a citromot, beledobjuk a rozmaringot és tovább főzzük, míg kicsit besűrűsödik (kb. 10-20 perc). A rozmaringágat kivesszük, állni hagyjuk.
A tejszínt lágy habbá verjük. Egy másik tálba a krémsajtot habverővel simává keverjük, majd a lágy habbá vert tejszínt belekeverjük. A tojássárgáját az egész tojással kézi habverővel összekeverjük. Ezalatt egy edényben a vizet a cukorral 121 fokig melegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott zselatinlapokat a cukorszirupba dolgozzuk, végül folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és keverjük, amíg besűrűsödik, végül a tejszínes krémsajtba lazán belekeverjük. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.
Az egyik tortalapot a tortaforma (24 cm-es) aljába tesszük. A szilvával vékonyan megkenjük. A szilvatölteléket felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a meleg szilvához adjuk. Jól elkeverjük, majd a tortalapra öntjük. Pár órára, amíg a szilva megszilárdul a hűtőbe tesszük. Míg a szilva dermed, a fent leírt módon elkészítjük a krémsajt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a másik tortalapot, majd az elkészült krémsajt mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg a mousse is megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk, a tortát darált dióval panírozzuk.
A vaníliakrémet kézi habverővel lágy habbá verjük, nyomózsákba töltjük és a tortát pár friss szilvával, a külön sütött és morzsolt piskótával, valamint a vaníliakrémmel feldíszítjük.
A Rozmaringos szilvatorta 24 szeletes, 1 szeletre 174,4 kcal-t és 14,4 g szénhidrátot érdemes számolni. Mindkét érték változhat attól függően, pontosan milyen alapanyagot használtok, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a saját megsütött tortátok pontos szénhidrát- és energiatartalmának.