Csokoládétorta málnazselével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Málnazselé hozzávalói:
- 40 dkg málna
- 2 cs vaníliáscukor
- reszelt narancshéj (szárított)
- cukor (vagy édesítőszer)
- őrölt fahéj
- 1 dl víz
- 10 g zselatin (por)
Csokoládékrém hozzávalói:
- 2,5 dl habtejszín
- 20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
- 2,5 dkg méz
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A liszt közepébe mélyedést készítünk, majd hozzáadjuk a sót és a kockákra vágott puha vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, majd amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzászitáljuk a porcukort és tovább morzsoljuk.
A közepébe egy újabb mélyedést készítünk, majd beletesszük a tojásokat és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Alaposan átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd beletesszük a formába úgy, hogy kb 3cm-es pereme legyen. 20 percre visszatesszük a hűtőbe pihenni.
A hűtőből kivett tészta alját villával megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt helyezünk rá és megtöltjük nehezékkel (rizs, bab stb.)
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük, majd a sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket és visszatesszük a sütőbe 170 fokra még 10 percre.
A szép színt kapott a tészta kivesszük a formából, rácsra tesszük és megvárjuk amíg kihűl.
A málnazselé elkészítése:
A málnát egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukort, az őrölt fahéjat és a narancshéjat. 10 percig lassú tűzön főzzük, közben kevergetjük. Egy szitán átpaszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd kihűtjük.
Az 1 dl vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve állandó kevergetés mellett, hozzáadjuk a zselatint és simára keverjük. Kevergetve kihűtjük, majd hozzákeverjük az átpaszírozott málnapépéet.
Összeállítás:
A teljesen kihűlt tészta aljába öntjük a málnazselét, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
A tejszínt egy edénybe öntjük, majd közepes hőmérsékleten felforraljuk. Levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét és hozzáadjuk a mézet. Kézi habverővel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat is.
A hűtőből kivesszük a málnazselés tésztát, majd óvatosan ráöntjük a zselére a csokoládékrémet.
Ezután legalább 2 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki krém is megdermedjen. Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, majd forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel szeleteljük.