Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládétorta málnazselével recept

Csokoládétorta málnazselével
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg liszt
    • 10 dkg puha vaj
    • 10 dkg porcukor
    • csipet só
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Málnazselé hozzávalói:

    • 40 dkg málna
    • 2 cs vaníliáscukor
    • reszelt narancshéj (szárított)
    • cukor (vagy édesítőszer)
    • őrölt fahéj
    • 1 dl víz
    • 10 g zselatin (por)

    Csokoládékrém hozzávalói:

    • 2,5 dl habtejszín
    • 20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
    • 2,5 dkg méz
    • 5 dkg vaj

    Elkészítése:

    A liszt közepébe mélyedést készítünk, majd hozzáadjuk a sót és a kockákra vágott puha vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, majd amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzászitáljuk a porcukort és tovább morzsoljuk.

    A közepébe egy újabb mélyedést készítünk, majd beletesszük a tojásokat és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.  Alaposan átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

    Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd beletesszük a formába úgy, hogy kb 3cm-es pereme legyen. 20 percre visszatesszük a hűtőbe pihenni.

    A hűtőből kivett tészta alját villával megszurkáljuk, majd  egy sütőpapírt helyezünk rá és megtöltjük nehezékkel (rizs, bab stb.)

    Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük, majd a sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket és visszatesszük a sütőbe 170 fokra még 10 percre.

    A szép színt kapott a tészta kivesszük a formából, rácsra tesszük és megvárjuk amíg kihűl.

    A málnazselé elkészítése:

    A málnát egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukort, az őrölt fahéjat és a narancshéjat. 10 percig lassú tűzön főzzük, közben kevergetjük. Egy szitán átpaszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd kihűtjük.

    Az 1 dl vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve állandó kevergetés mellett, hozzáadjuk a zselatint és simára keverjük. Kevergetve kihűtjük, majd hozzákeverjük az átpaszírozott málnapépéet.

    Összeállítás:

    A teljesen kihűlt tészta aljába öntjük a málnazselét, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

    A tejszínt egy edénybe öntjük, majd közepes hőmérsékleten felforraljuk. Levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét és hozzáadjuk a mézet. Kézi habverővel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat is.

    A hűtőből kivesszük a málnazselés tésztát, majd óvatosan ráöntjük a zselére a csokoládékrémet.

    Ezután legalább 2 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki krém is megdermedjen. Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, majd forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel szeleteljük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá