Csokoládétorta málnazselével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 db tojás

Málnazselé hozzávalói:

  • 40 dkg málna
  • 2 cs vaníliáscukor
  • reszelt narancshéj (szárított)
  • cukor (vagy édesítőszer)
  • őrölt fahéj
  • 1 dl víz
  • 10 g zselatin (por)

Csokoládékrém hozzávalói:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 2,5 dkg méz
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A liszt közepébe mélyedést készítünk, majd hozzáadjuk a sót és a kockákra vágott puha vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, majd amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzászitáljuk a porcukort és tovább morzsoljuk.

A közepébe egy újabb mélyedést készítünk, majd beletesszük a tojásokat és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.  Alaposan átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd beletesszük a formába úgy, hogy kb 3cm-es pereme legyen. 20 percre visszatesszük a hűtőbe pihenni.

A hűtőből kivett tészta alját villával megszurkáljuk, majd  egy sütőpapírt helyezünk rá és megtöltjük nehezékkel (rizs, bab stb.)

Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük, majd a sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket és visszatesszük a sütőbe 170 fokra még 10 percre.

A szép színt kapott a tészta kivesszük a formából, rácsra tesszük és megvárjuk amíg kihűl.

A málnazselé elkészítése:

A málnát egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukort, az őrölt fahéjat és a narancshéjat. 10 percig lassú tűzön főzzük, közben kevergetjük. Egy szitán átpaszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd kihűtjük.

Az 1 dl vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve állandó kevergetés mellett, hozzáadjuk a zselatint és simára keverjük. Kevergetve kihűtjük, majd hozzákeverjük az átpaszírozott málnapépéet.

Összeállítás:

A teljesen kihűlt tészta aljába öntjük a málnazselét, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

A tejszínt egy edénybe öntjük, majd közepes hőmérsékleten felforraljuk. Levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét és hozzáadjuk a mézet. Kézi habverővel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat is.

A hűtőből kivesszük a málnazselés tésztát, majd óvatosan ráöntjük a zselére a csokoládékrémet.

Ezután legalább 2 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki krém is megdermedjen. Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, majd forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel szeleteljük.