Csokoládés, szilvás rolád torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Narancs piskótához (2 laphoz):
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 4 dkg cukor
- 4 ek frissen facsart narancslé
- 2 egész narancs héja reszelve
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 14 dkg vaj, olvasztva
- 2 cs sütőpor
Csokoládés piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 1 ek kakaópor
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 cs sütőpor
Tejszínhabhoz:
- 2 ek zselatin
- 4 ek víz
- 0,5 l habtejszín
- porcukor ízlés szerint
- 1 tk vanília esszencia
- szilvalekvár
Elkészítése:
A narancsos piskótához a tojás sárgákat keverjük ki a 4 dkg cukorral és adjuk hozzá a narancs levét és héját.
A fehérjét verjük habbá a 20 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a sütőporos lisztet, majd az olvasztott vajat. A tésztából két egyforma lapot sütünk, zsírpapírral bélelt tepsiben (a legnagyobb tepsinket vegyük elő), és 170 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróbáig) süssük meg.
Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.
Vágjuk 6-6,5 cm széles csíkokra, kb 10 csík kell és kenjük meg szilvalekvárral. Nekem fahéjas szilvalekvárom volt, ezzel még különlegesebb íze lett. Tekerjük fel spirálformára, majd ragasszuk hozzá a következő lapot, azt is tekerjük rá, majd így folytatva növeljük addig, amíg el nem fogynak a lapok.
A csokis piskótát az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját.
Zsírpapírral bélelt, vagy zsírral-liszttel kikent, 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssünk 2 lapot, előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróbáig).
Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget.
Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Egy kicsit hűtsük ki.
A jól behűtött tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhabot fogunk kapni.
Állítsuk össze a tortát: egy csokoládés piskóta lap, egy réteg tejszínhab, a narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve), egy réteg tejszínhab, egy csokoládés piskóta lap.
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel és díszítsük ízlés szerint.