Csokoládés, szilvás rolád torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Csokoládés, szilvás rolád torta

Hozzávalók:
Narancs piskótához (2 laphoz):

  • 8 tojás sárgája
  • 4 dkg cukor
  • 4 ek frissen facsart narancslé
  • 2 egész narancs héja reszelve
  • 8 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg vaj, olvasztva
  • 2 cs sütőpor

Csokoládés piskótához:

  • 4 tojás sárgája
  • 2 dkg porcukor
  • 4 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 cs sütőpor

Tejszínhabhoz:

  • 2 ek zselatin
  • 4 ek víz
  • 0,5 l habtejszín
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 tk vanília esszencia
  • szilvalekvár

Elkészítése:

A narancsos piskótához a tojás sárgákat keverjük ki a 4 dkg cukorral és adjuk hozzá a narancs levét és héját.

A fehérjét verjük habbá a 20 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a sütőporos lisztet, majd az olvasztott vajat. A tésztából két egyforma lapot sütünk, zsírpapírral bélelt tepsiben (a legnagyobb tepsinket vegyük elő), és 170 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróbáig) süssük meg.

Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.

Vágjuk 6-6,5 cm széles csíkokra, kb 10 csík kell és kenjük meg szilvalekvárral. Nekem fahéjas szilvalekvárom volt, ezzel még különlegesebb íze lett. Tekerjük fel spirálformára, majd ragasszuk hozzá a következő lapot, azt is tekerjük rá, majd így folytatva növeljük addig, amíg el nem fogynak a lapok.

A csokis piskótát az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját.

Zsírpapírral bélelt, vagy zsírral-liszttel kikent, 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssünk 2 lapot, előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróbáig).

Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget.

Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Egy kicsit hűtsük ki.

A jól behűtött tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhabot fogunk kapni.

Állítsuk össze a tortát: egy csokoládés piskóta lap, egy réteg tejszínhab, a narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve), egy réteg tejszínhab, egy csokoládés piskóta lap.

Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel és díszítsük ízlés szerint.