Csokoládés epertorta recept
Hozzávalók:
26cm-es tortaformához:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet só
- 30 dkg rétesliszt
- 5 dkg keserű kakaó
- 1,5 kávéskanál sütőpor
- kb 2,5 dl tej
A töltelékhez:
- 3 evőkanál eperlekvár
- 50 dkg eper
- 3 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló por
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor
- zsiradék a tortaformához
Elkészítése:
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük,
és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 C- fokon (gáz 2-3 fokozat) kb. 1 óráig sütjük. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét az eperlekvárral megkenjük. Az epret megmossuk, és 1/4-t a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. A habtejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és két órára a hűtőbe tesszük. A maradék epret felszeleteljük és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.
Sztori: A keserű kakaóval készült tészta a vaníliás-epres habtejszínnel délutáni kávéhoz vagy teához is nagyszerű.