Hozzávalók:
26cm-es tortaformához:
A töltelékhez:
Elkészítése:
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük,
és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 C- fokon (gáz 2-3 fokozat) kb. 1 óráig sütjük. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét az eperlekvárral megkenjük. Az epret megmossuk, és 1/4-t a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. A habtejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és két órára a hűtőbe tesszük. A maradék epret felszeleteljük és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.
Sztori: A keserű kakaóval készült tészta a vaníliás-epres habtejszínnel délutáni kávéhoz vagy teához is nagyszerű.