Csokoládés epermousse torta recept
Hozzávalók:
Piskóta:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dkg porcukor
- 3 dkg vaj
- 3 dkg étcsokoládé
- 2 ek kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 4 dkg liszt
- csipet só
Epermousse:
- 1 kis poharas natúr joghurt
- kb 10 dkg porcukor – vagy ízlés szerint
- 25 dkg eper + a díszítéshez
- 10 g zselatin
- 0,5 dl víz
- 2 dl habtejszín
Továbbá:
- 10 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj – a csokoládélapokhoz
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín – a piskóta betöltéséhez
Elkészítése:
A csokoládélapokhoz olvasszuk össze a csokoládét az olajjal, majd kenjük el vékonyan egy sütőpapírral borított tálcán, majd miután megdermedt, tördeljük nagyobb darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 18 cm-es tortaforma aljára fektessünk zsírpapírt, az oldalát pedig vajazzuk és lisztezzük ki.
A piskótához olvasszuk össze a vajat a csokoládéval. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét a csipet sóval verjük fel kemény habnak, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot. Azután keverjük hozzá a tojássárgáját és a vajas csokoládét, majd forgassuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet. A masszát simítsuk a formába és süssük kb 25 percig.
A tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük az összetördelt csokoládéra és keverjük fényesre.
Ha a piskóta megsült vegyük ki a formából, hűtsük ki és vágjuk két lapba, majd kenjük meg az egyik lapot a tejszínes csokikrémmel, borítsuk rá a másik lapot és helyezzünk köréje tortagyűrűt.
Az epret pürésítsük össze a joghurttal és a porcukorral, a zselatint duzzasszuk meg a vízben, majd forrósítsuk fel és keverjük az epres püréhez. A tejszínt verjük fel kemény habnak és forgassuk össze a zselatinos résszel.
Azután kenjünk kevés mousse -t a piskótára, helyezzünk rá csokoládélapokat és így rétegezzük a habot illetve a lapokat felváltva, míg el nem fogynak.
Pár órára tegyük a hűtőbe dermedni, majd díszítsük félbevágott eperszemekkel.