Csokis diótorta csokigyurmával recept
Hozzávalók:
Diós piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 12 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg darál dió
Kakaós piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 12 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 púpos evőkanál kakaópor
Krém:
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- rum vagy rumaroma
Csokigyurmához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 30 gr méz
- 1 kávéskanál keményítő (vagy liszt)
Elkészítés:
Először a diós piskótát csináljuk meg. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a vízzel és a cukorral, majd hozzáadjuk a diót, a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ha van lefagyasztva tojásfehérjénk, most elővehetjük és 1-2-őt felhasználhatunk hozzá. Sütőpapírral bélelt, 24 centis tortaformában, 200 fokon 15 perc alatt megsütjük. A kakaós piskótát ugyanilyen módon készítjük el. Közben a pudingot elkészítjük a 8dl tejjel, amíg hűlik a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a hideg pudingport folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Belekerül a dió és a rumaroma is. A kihűlt piskótákat kettévágjuk, majd rétegezzük a tortát. Alulra kakaós piskóta, majd krém, diós piskóta és így tovább. Hagyjunk krémet arra, hogy díszítsük illetve bevonjuk a tortát. Rakhatunk rá egész diószemeket is.
A csokigyurmához az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a mézet és a keményítőt. Egy vágódeszkát borítsunk be frissen tartó fóliával és erre öntsük a csokis masszát. Egy spatula segítségével, folyamatosan válasszuk el a masszát a deszkától, és a fólián lévő olajat töröljük le egy papírtörlővel. Körülbelül 10 perc alatt a massza gyurma állagúvá válik és lehet vele dolgozni. Kinyújtom a masszát, majd pogácsaszaggatóval köröket szaggatok, ezekből kevés gyakorlással meseszép rózsát lehet csinálni. A levelekhez pedig szedjünk friss rózsalevelet, mossuk be, kenjük be étolajjal és nyomjuk a kinyújtott csokigyurmába, majd vágjuk körbe egy késsel. Ha leszedjük róla a levelet, az erezete rajtamarad a gyurmán. Hűtőbe téve megszilárdul.