Céklás csokoládétorta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 10 dkg csokoládé (46%-os)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 20 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 10 dkg főtt, pépesített cékla
Krém:
- 5 dkg csokoládé
- 5 dkg pépesített, főtt cékla
- 2,5 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 10 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
A csokoládét és a vajat gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és pépesítjük.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.
A tortaforma kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
A krémhez a tojás sárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd vízgőzfürdő fölött sűrűre főzzük. Amikor már besűrűsödött hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához adjuk. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.
A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert habtejszínt (ha nem bízunk benne, hogy a hab megáll, tegyünk hozzá kevés vízben feloldott zselatint).
Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeleteljük és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

