Céklás csokoládétorta recept

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 10 dkg csokoládé (46%-os)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 10 dkg főtt, pépesített cékla
Krém:
- 5 dkg csokoládé
- 5 dkg pépesített, főtt cékla
- 2,5 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 10 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
A csokoládét és a vajat gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és pépesítjük.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.
A tortaforma kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
A krémhez a tojás sárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd vízgőzfürdő fölött sűrűre főzzük. Amikor már besűrűsödött hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához adjuk. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.
A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert habtejszínt (ha nem bízunk benne, hogy a hab megáll, tegyünk hozzá kevés vízben feloldott zselatint).
Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeleteljük és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »