Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Amarettos csokoládétorta recept

Amarettos csokoládétorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók
    2 db 20 cm-es tortaformához:

    Tészta:

    • 20 dkg étcsokoládé
    • 15 dkg darált mogyoró
    • 15 dkg porcukor
    • 15 dkg vaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 tk sütőpor
    • 2 ek Amaretto (mandulalikőr)
    • 2 ek tej

    Amarettos krém:

    • 10 dkg fehér csokoládé
    • 15 dkg porcukor
    • 4 ek Amaretto (mandulalikőr)
    • 1 tk vanília aroma
    • 2 dl habtejszín
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 10 g porzselatin
    • 0,5 dl víz

    Csokoládés krém:

    • 10 dkg tejcsokoládé
    • 4 dkg barna cukor
    • 2 dl habtejszín
    • 1 ek Amaretto (mandulalikőr)

    Elkészítése:

    A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

    A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vajjal, a tejjel és a likőrrel majd, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a felolvasztott, kihűlt csokoládét. Ezután keverjük hozzá a sütőporral összekevert darált mogyorót, majd apránként a keményre felvert tojáshabot is.

    A tortaformákat kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk el egyenlően a formákban (én szilikon formákban sütöttem, de vékonyan vajaztam és liszteztem).

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből és a formákban hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni (én megsütöttem a tésztát, és csak másnap vettem ki a formákból és töltöttem meg).

    A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd tegyük félre felhasználásig.

    A tojás sárgákat a porcukorral, a vaníliaaromával, és a likőrrel vízgőz fölött kézi habverővel keverjük habosra.

    A vizet melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik és langyosra hűl (éppen csak langyos legyen).

    A cukros-tojásos habhoz ezután keverjük először hozzá az olvasztott csokoládét, majd az éppen csak langyos zselatint is.

    A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a masszához.

    Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kanalazzuk rá a habos krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

    A barna cukrot karamellizáljuk meg, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután adjuk hozzá a tejszínt és melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládét és a likőrt. Addig keverjük még besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hűtsük ki egészen, hogy egy kenhető krémet kapjunk.

    A tortát ezután vonjuk be a kihűlt, sűrű csokoládékrémmel, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen.

    Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

    A amarettos csokoládétorta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 400 kcal
    Fehérje: 8 g
    Szénhidrát: 34 g
    Zsír: 24 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá