Amarettos csokoládétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Amarettos csokoládétorta

Hozzávalók
2 db 20 cm-es tortaformához:

Tészta:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg darált mogyoró
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek Amaretto (mandulalikőr)
  • 2 ek tej

Amarettos krém:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg porcukor
  • 4 ek Amaretto (mandulalikőr)
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 dl habtejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz

Csokoládés krém:

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 4 dkg barna cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek Amaretto (mandulalikőr)

Elkészítése:

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vajjal, a tejjel és a likőrrel majd, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a felolvasztott, kihűlt csokoládét. Ezután keverjük hozzá a sütőporral összekevert darált mogyorót, majd apránként a keményre felvert tojáshabot is.

A tortaformákat kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk el egyenlően a formákban (én szilikon formákban sütöttem, de vékonyan vajaztam és liszteztem).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből és a formákban hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni (én megsütöttem a tésztát, és csak másnap vettem ki a formákból és töltöttem meg).

A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd tegyük félre felhasználásig.

A tojás sárgákat a porcukorral, a vaníliaaromával, és a likőrrel vízgőz fölött kézi habverővel keverjük habosra.

A vizet melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik és langyosra hűl (éppen csak langyos legyen).

A cukros-tojásos habhoz ezután keverjük először hozzá az olvasztott csokoládét, majd az éppen csak langyos zselatint is.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a masszához.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kanalazzuk rá a habos krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

A barna cukrot karamellizáljuk meg, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután adjuk hozzá a tejszínt és melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládét és a likőrt. Addig keverjük még besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hűtsük ki egészen, hogy egy kenhető krémet kapjunk.

A tortát ezután vonjuk be a kihűlt, sűrű csokoládékrémmel, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.