Áfonyás joghurttorta recept
Hozzávalók:
Narancsos piskóta:
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 100 g reszelt narancshéj
- 100 g FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 90 g rizsliszt
- 3 g kukoricakeményítő
Csíkos piskóta:
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 100 g FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 90 g rizsliszt
- 3 g kukoricakeményítő
- 5 g kakaó
Krém:
- 3 lapzselatin
- 400 ml tejszín
- 400 g áfonya (fagyasztott is lehet)
- 200 ml tej
- 25 g kukorica keményítő
- 200 g cukor
- 15 g vaj
- 375 g natúr joghurt
- 1 citrom leve
Elkészítése:
Narancsos piskóta készítése:
A szoba hőmérsékletű vajat a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a narancshéjat és a tojássárgáját. Ezekkel is jól kikeverjük, majd a keményítővel elkevert rizslisztet is hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformába önjük a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Csíkos piskóta készítése:
A vajat habosra keverjük a porcukorral. Belekeverjük a tojásfehérjét (kissé kiikrásodik, de nem baj, mert mire kész lesz a tészta, szép sima lesz).
Hozzáadjuk a keményítővel elkevert rizslisztet és jól elkeverjük.
A tésztából 1 evőkanálnyit kiveszünk és ebbe keverjük a kakaóport. A kakaós tésztából egy keskeny csíkot formázunk sütőpapírra és fésűkártyával hullámosan széthúzzuk. Fagyasztóba tesszük és kissé dermesztjük, majd rákenjük a sárga masszát egyenletesen. 230 fokos sütőben 4 perc alatt megsütjük. A megsült tésztára egy sütőpapírt rakunk és határozott mozdulattal megfordítjuk. Hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
A keményítőt kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet elkezdjük melegíteni 100 g cukorral és a 15 g vajjal. Hozzáöntjük a kikevert keményítőt és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a natúr joghurtot és fél citrom levét. A keményre felvert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. A krém 1/3 részét kivesszük és félretesszük.
Az áfonyához hozzáadunk 100 g cukrot és melegíteni kezdjük. Ha a cukor elolvadt, botmixerrel pürésítjük és további 5 percig főzzük, hogy sűrűbb legyen, majd félretesszük ezt is hűlni. Ha kihűlt, elkeverjük a félretett 1/3 rész krémmel.
3 db lapzselatint vízben feloldunk. 2/3 részét a krémhez keverjük, 1/3 részét pedig az áfonyáshoz.
Összeállítás:
A csíkos piskótát a tortaforma szélességében felcsíkozzuk. A tortaformát kibéleljük a csíkos lapokkal körbe és beletesszük a kerek lapot. Erre öntjük az áfonyás krémet, majd keveset teszünk rá a fehér krémből és villával összekeverjük, hogy márványos legyen. A maradék fehér krémet elsimítjuk a tetején.
Ízlés szerint díszítjük.
Tipp:
Én lisztérzékeny vagyok, és emiatt készítettem rizsliszttel, 100 gr búzalisztet 90 gr rizsliszttel váltottam ki. Ezt a receptet a youtubon láttam, Farkas Vilmos tortája. Gondoltam ez kihívás számomra, én elégedett voltam! Eredeti a recept, a liszt kivételével.