Áfonyás joghurttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Narancsos piskóta:

  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 100 g reszelt narancshéj
  • 100 g tojássárgája
  • 90 g rizsliszt
  • 3 g kukoricakeményítő

Csíkos piskóta:

  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 100 g tojásfehérje
  • 90 g rizsliszt
  • 3 g kukoricakeményítő
  • 5 g kakaó

Krém:

  • 3 lapzselatin
  • 400 ml tejszín
  • 400 g áfonya (fagyasztott is lehet)
  • 200 ml tej
  • 25 g kukorica keményítő
  • 200 g cukor
  • 15 g vaj
  • 375 g natúr joghurt
  • 1 citrom leve

Elkészítése:

Narancsos piskóta készítése:

A szoba hőmérsékletű vajat a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a narancshéjat és a tojássárgáját. Ezekkel is jól kikeverjük, majd a keményítővel elkevert rizslisztet is hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformába önjük a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Csíkos piskóta készítése:

A vajat habosra keverjük a porcukorral. Belekeverjük a tojásfehérjét (kissé kiikrásodik, de nem baj, mert mire kész lesz a tészta, szép sima lesz).
Hozzáadjuk a keményítővel elkevert rizslisztet és jól elkeverjük.

A tésztából 1 evőkanálnyit kiveszünk és ebbe keverjük a kakaóport. A kakaós tésztából egy keskeny csíkot formázunk sütőpapírra és fésűkártyával hullámosan széthúzzuk. Fagyasztóba tesszük és kissé dermesztjük, majd rákenjük a sárga masszát egyenletesen. 230 fokos sütőben 4 perc alatt megsütjük. A megsült tésztára egy sütőpapírt rakunk és határozott mozdulattal megfordítjuk. Hagyjuk kihűlni.

Krém készítése:

A keményítőt kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet elkezdjük melegíteni 100 g cukorral és a 15 g vajjal. Hozzáöntjük a kikevert keményítőt és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a natúr joghurtot és fél citrom levét. A keményre felvert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. A krém 1/3 részét kivesszük és félretesszük.

Az áfonyához hozzáadunk 100 g cukrot és melegíteni kezdjük. Ha a cukor elolvadt, botmixerrel pürésítjük és további 5 percig főzzük, hogy sűrűbb legyen, majd félretesszük ezt is hűlni. Ha kihűlt, elkeverjük a félretett 1/3 rész krémmel.

3 db lapzselatint vízben feloldunk. 2/3 részét a krémhez keverjük, 1/3 részét pedig az áfonyáshoz.

Összeállítás:

A csíkos piskótát a tortaforma szélességében felcsíkozzuk. A tortaformát kibéleljük a csíkos lapokkal körbe és beletesszük a kerek lapot. Erre öntjük az áfonyás krémet, majd keveset teszünk rá a fehér krémből és villával összekeverjük, hogy márványos legyen. A maradék fehér krémet elsimítjuk a tetején.

Ízlés szerint díszítjük.

Tipp:

Én lisztérzékeny vagyok, és emiatt készítettem rizsliszttel, 100 gr búzalisztet 90 gr rizsliszttel váltottam ki. Ezt a receptet a youtubon láttam, Farkas Vilmos tortája. Gondoltam ez kihívás számomra, én elégedett voltam! Eredeti a recept, a liszt kivételével.