Áfonya torta recept
Hozzávalók:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)
- 0,75 dl tej
- 0,75 dl olaj
- 1/2 cs sütőpor
- 1 púpos ek áfonyalekvár
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl hideg tejszín
- fél citrom reszelt héja
- 2 púpos ek. áfonya dzsem (tésztába is 1 ek)
- 20 dkg áfonya
- áfonya dzsem a kenéshez
Elkészítése:
A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a teje, majd simára keverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal.
Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e).
Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük. A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonyalekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.
A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetejét, és ráhalmozzuk az áfonyát. Csokiforgáccsal is díszíthetjük.
2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon, és máris fogyasztható.