Áfonya torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl olaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 púpos ek áfonyalekvár

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg tejszín
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 púpos ek. áfonya dzsem (tésztába is 1 ek)
  • 20 dkg áfonya
  • áfonya dzsem a kenéshez

Elkészítése:

A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.

A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a teje, majd simára keverjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal.

Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.

Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e).

Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.

Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük. A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.

Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonyalekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.

A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetejét, és ráhalmozzuk az áfonyát. Csokiforgáccsal is díszíthetjük.

2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon, és máris fogyasztható.