Vatruska recept
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2.5 dl tej
- 13 dkg cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 dkg tehéntúró
- 2 ml vanília aroma
- 5 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A kenéshez
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A tetejére
- 5 dkg meggybefőtt
- 3 dkg mandulapehely
Elkészítése:
A töltelékhez a túrót villával összenyomkodjuk, majd elkeverjük a vaníliával és a tojássárgájával elkevert cukorral.
Az élesztőt elkeverjük egy kevés liszttel, és hozzáadunk 3 ek meleg tejet, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
A maradék tejet kb. 40 °C-ra felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját, majd az élesztős keveréket és a lisztet is, és tésztává gyúrjuk.
Amikor a tészta már elválik a kezünktől, labdává formázzuk, egy enyhén kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztából kb. 4 dkg-os labdacsokat formázunk, és 1 órán át tovább kelesztjük.
Ha már megkelt, a labdák belsejébe 3-5 cm-es mélyedést készítünk, majd megtöltjük a túrós töltelékkel, kimagozott meggyel kirakjuk, és a mandulapehellyel megszórjuk.
Tojással kenjük meg, kelesztjük még 15 percet, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es fokozat) 10-12 perc alatt készre sütjük.