Vatruska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Vatruska

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 13 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 20 dkg tehéntúró
  • 2 ml vanília aroma
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája

A kenéshez

  • 1 tojássárgája

A tetejére

  • 5 dkg meggybefőtt
  • 3 dkg mandulapehely

Elkészítése:

A töltelékhez a túrót villával összenyomkodjuk, majd elkeverjük a vaníliával és a tojássárgájával elkevert cukorral.

Az élesztőt elkeverjük egy kevés liszttel, és hozzáadunk 3 ek meleg tejet, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
A maradék tejet kb. 40 °C-ra felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját, majd az élesztős keveréket és a lisztet is, és tésztává gyúrjuk.
Amikor a tészta már elválik a kezünktől, labdává formázzuk, egy enyhén kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztából kb. 4 dkg-os labdacsokat formázunk, és 1 órán át tovább kelesztjük.

Ha már megkelt, a labdák belsejébe 3-5 cm-es mélyedést készítünk, majd megtöltjük a túrós töltelékkel, kimagozott meggyel kirakjuk, és a mandulapehellyel megszórjuk.

Tojással kenjük meg, kelesztjük még 15 percet, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es fokozat) 10-12 perc alatt készre sütjük.