Vargányás spagetti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 20 dkg friss vagy mirelit vargánya (vagy 4 dkg szárított)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 fej mogyoróhagyma (vagy egy kis fej főzőhagyma)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 1 csokor petrezselyem
- fél csomag spagetti tészta
- olíva olaj
- parmezán (vagy grana padano)
- szerecsendió (elhagyható)
- só, bors
Elkészítése:
A gombát megtisztítom, felszeletelem (ha szárított, akkor annyi langyos vízbe áztatom, hogy éppen ellepje).A hagymát felaprítom és egy kevés olíva olajon megpárolom. Hozzáadom a fehérbort, pár párt alatt elpárolom, majd mehet bele a gomba (szárított esetén kinyomkodva).
Kissé megpirítom, sózom, borsozom, reszelek hozzá egy kis szerecsendiót és felöntöm a tejszínnel. Ha szükséges, akkor egy kevés vizet is adok hozzá (szárított gomba visszamaradó víze tökéletes erre a célra).
Hozzáadom az apró szeletekre vágott fokhagymát és pár perc forralás után a felaprított petrezselymet (egy keveset megtartok a tálaláshoz).
Időközben a tésztát kifőzöm, majd a vargányás szószhoz öntöm és összeforgatom. Kevés főzővízzel lehet lazítani.
Parmezán forgácsokkal és petrezselyem levelekkel tálalom.