Vargányás spagetti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss vagy mirelit vargánya (vagy 4 dkg szárított)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 fej mogyoróhagyma (vagy egy kis fej főzőhagyma)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csomag spagetti tészta
  • olíva olaj
  • parmezán (vagy grana padano)
  • szerecsendió (elhagyható)
  • só, bors

Elkészítése:

A gombát megtisztítom, felszeletelem (ha szárított, akkor annyi langyos vízbe áztatom, hogy éppen ellepje).A hagymát felaprítom és egy kevés olíva olajon megpárolom. Hozzáadom a fehérbort, pár párt alatt elpárolom, majd mehet bele a gomba (szárított esetén kinyomkodva).

Kissé megpirítom, sózom, borsozom, reszelek hozzá egy kis szerecsendiót és felöntöm a tejszínnel. Ha szükséges, akkor egy kevés vizet is adok hozzá (szárított gomba visszamaradó víze tökéletes erre a célra).

Hozzáadom az apró szeletekre vágott fokhagymát és pár perc forralás után a felaprított petrezselymet (egy keveset megtartok a tálaláshoz).

Időközben a tésztát kifőzöm, majd a vargányás szószhoz öntöm és összeforgatom. Kevés főzővízzel lehet lazítani.

Parmezán forgácsokkal és petrezselyem levelekkel tálalom.