Török pizza avagy lahmacum recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 3 darabhoz:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
- 2 ek olíva olaj
- csipet só
Feltét:
- 30 dkg darált disznó vagy bárány hús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olíva olaj
- só, bors,paprika
- kakukkfű
- paradicsom
- 20 dkg reszelt sajt a szóráshoz
- tálaláshoz sűrű görög joghurt
Elkészítése:
Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik a hosszúkás”pizzát – pidet”. Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében – közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres “török kávéval”. Azonban mindenképp ajánlom egy jó hideg “Efes” sörrel történő öblögetését is, majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami komoly társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízhatást érhetünk el :)
A lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót és az olajat is hozzáöntjük. A “megéledt” kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzáadjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A feltéthez egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, majd félre tesszük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és újból kelesztjük (az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk).
Egy gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve a feltéteknek. A húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk, kínálhatunk hozzá sűrű, krémes görög joghurtot is.
Jó kísérletezést az új ízvariációkhoz!
Tipp:
Gyors kelesztés érdekében a sütőt max 40 fokra bekapcsolom. Mind a kovászt, mind a majdan kelesztendő tésztát is, gyorsított eljárásban kellő állagúra érlelem :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »