Török pizza avagy lahmacum recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 3 darabhoz:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
- 2 ek olíva olaj
- csipet só
Feltét:
- 30 dkg darált disznó vagy bárány hús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olíva olaj
- só, bors,paprika
- kakukkfű
- paradicsom
- 20 dkg reszelt sajt a szóráshoz
- tálaláshoz sűrű görög joghurt
Elkészítése:
Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik a hosszúkás”pizzát – pidet”. Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében – közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres “török kávéval”. Azonban mindenképp ajánlom egy jó hideg “Efes” sörrel történő öblögetését is, majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami komoly társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízhatást érhetünk el :)
A lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót és az olajat is hozzáöntjük. A “megéledt” kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzáadjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A feltéthez egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, majd félre tesszük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és újból kelesztjük (az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk).
Egy gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve a feltéteknek. A húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk, kínálhatunk hozzá sűrű, krémes görög joghurtot is.
Jó kísérletezést az új ízvariációkhoz!
Tipp:
Gyors kelesztés érdekében a sütőt max 40 fokra bekapcsolom. Mind a kovászt, mind a majdan kelesztendő tésztát is, gyorsított eljárásban kellő állagúra érlelem :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »