Töki pompos (kenyérlángos) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 4 közepes krumpli
- 2 nagyobb fej lila hagyma
- 3 dl víz
- 2 dl tej
- 6 dl tejföl
- 5 dkg élesztő
- bacon ízlés szerint
- reszelt sajt ízlés szerint
- fokhagyma ízlés szerint
- cukor
- só
- olaj
Elkészítése:
Legelőször megpucoljuk a krumplit, majd feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük, összetörjük, és félretesszük hűlni.
Az élesztőt elkeverjük a langyos, cukros tejben, és felfuttatjuk. A kihűlt krumplit összegyúrjuk a liszttel, a tejföllel és a már felfutott élesztővel. Sózzuk, és ha túl sűrű a tészta, akkor adunk hozzá egy kis vizet. Akkor lesz jó, ha már könnyen nyújtható. Ha eléri ezt az állapotot, akkor félretesszük keleszteni a tésztát letakarva, meleg helyre.
Amíg kel a tészta, addig felszeleteljük a szalonnát, a hagymát és lereszeljük a sajtot.
Egy gáztepsit kikenünk olajjal (vagy sütőpapírt teszünk bele). A megkelt tésztát elsimítjuk a tepsiben, és előmelegített sütőben, 175 fokon elősütjük 5-10 percig. Majd kivesszük, megkenjük fokhagymás tejföllel, rászórjuk a bacont, majd a tetejére a sajtot.
Ezután visszatoljuk a sütőbe, és 15-20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Ebből a mennyiségből nekem 2 gáztepsinyi adag jött ki.