Töki pompos recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 3 közepes méretű burgonya
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- fél teáskanál cukor
- só
- házi sonka vagy szalonna
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 fej lilahagyma
- 20 dkg sajt
Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, felkockázom, majd készre főzöm. Miután lecsepegtetem, burgonyatörővel összetöröm.
Közben 2,5 dl vízben elkeverek egy fél teáskanál cukrot, majd hozzákeverem a 2,5 dkg élesztőt is. Kicsit hagyom, hogy felfusson.
A lisztet és az élesztőt a vízzel az összetört burgonyához öntöm. Jól átgyúrom, míg laza állagú tésztát nem kapok. A tésztát 1 órára félreteszem és letakarom egy konyharuhával. 1 órával később a tészta jelentősen megkel.
A tésztát egy sütő szélességű tepsibe öntöm és elnyomkodom, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. Ahogy a képen látható, én egy hagyományos méretű tepsibe tettem, emiatt a tészta magasabb lett és kevésbé sült keményre. A tésztát a teljes felületén megszurkálom egy villával.
A sütőt előmelegítem 175 fokon, majd a tepsit 5 percre beteszem. Ennyi idő alatt a tészta teteje megkeményedik, de a tészta még mindig rugalmas.
Egy 2 dl-es tejfölbe 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát keverek és ezzel a fokhagymás tejföllel megkenem a tészta tetejét. A már korábban felkockázott házi sonkát vagy szalonnát rászórom a tejfölös felületre, majd a felcsíkozott lilahagymával is ezt teszem. A végén kb 20 dkg sajtot reszelek a tésztára.
Visszateszem a tepsit a sütőbe és 10-15 percig sütöm, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz és a sajt is megpirul egy picit. A sütőből kivéve a tepsit, pár percig pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre szeletelem és önmagában kínálom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »