Töki pompos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű burgonya
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • házi sonka vagy szalonna
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 20 dkg sajt

Elkészítése:

A burgonyát meghámozom, felkockázom, majd készre főzöm. Miután lecsepegtetem, burgonyatörővel összetöröm.

Közben 2,5 dl vízben elkeverek egy fél teáskanál cukrot, majd hozzákeverem a 2,5 dkg élesztőt is. Kicsit hagyom, hogy felfusson.

A lisztet és az élesztőt a vízzel az összetört burgonyához öntöm. Jól átgyúrom, míg laza állagú tésztát nem kapok. A tésztát 1 órára félreteszem és letakarom egy konyharuhával. 1 órával később a tészta jelentősen megkel.

A tésztát egy sütő szélességű tepsibe öntöm és elnyomkodom, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. Ahogy a képen látható, én egy hagyományos méretű tepsibe tettem, emiatt a tészta magasabb lett és kevésbé sült keményre. A tésztát a teljes felületén megszurkálom egy villával.

A sütőt előmelegítem 175 fokon, majd a tepsit 5 percre beteszem. Ennyi idő alatt a tészta teteje megkeményedik, de a tészta még mindig rugalmas.

Egy 2 dl-es tejfölbe 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát keverek és ezzel a fokhagymás tejföllel megkenem a tészta tetejét. A már korábban felkockázott házi sonkát vagy szalonnát rászórom a tejfölös felületre, majd a felcsíkozott lilahagymával is ezt teszem. A végén kb 20 dkg sajtot reszelek a tésztára.

Visszateszem a tepsit a sütőbe és 10-15 percig sütöm, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz és a sajt is megpirul egy picit. A sütőből kivéve a tepsit, pár percig pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre szeletelem és önmagában kínálom.