Hozzávalók:
Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, felkockázom, majd készre főzöm. Miután lecsepegtetem, burgonyatörővel összetöröm.
Közben 2,5 dl vízben elkeverek egy fél teáskanál cukrot, majd hozzákeverem a 2,5 dkg élesztőt is. Kicsit hagyom, hogy felfusson.
A lisztet és az élesztőt a vízzel az összetört burgonyához öntöm. Jól átgyúrom, míg laza állagú tésztát nem kapok. A tésztát 1 órára félreteszem és letakarom egy konyharuhával. 1 órával később a tészta jelentősen megkel.
A tésztát egy sütő szélességű tepsibe öntöm és elnyomkodom, hogy mindenhol egyforma magasságú legyen. Ahogy a képen látható, én egy hagyományos méretű tepsibe tettem, emiatt a tészta magasabb lett és kevésbé sült keményre. A tésztát a teljes felületén megszurkálom egy villával.
A sütőt előmelegítem 175 fokon, majd a tepsit 5 percre beteszem. Ennyi idő alatt a tészta teteje megkeményedik, de a tészta még mindig rugalmas.
Egy 2 dl-es tejfölbe 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát keverek és ezzel a fokhagymás tejföllel megkenem a tészta tetejét. A már korábban felkockázott házi sonkát vagy szalonnát rászórom a tejfölös felületre, majd a felcsíkozott lilahagymával is ezt teszem. A végén kb 20 dkg sajtot reszelek a tésztára.
Visszateszem a tepsit a sütőbe és 10-15 percig sütöm, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz és a sajt is megpirul egy picit. A sütőből kivéve a tepsit, pár percig pihentetem a töki pompost, majd négyzetekre szeletelem és önmagában kínálom.