Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 ek napraforgó olaj
- 2 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 5 dkg világos rozsliszt
- 25 dkg sima liszt
- 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
Tetejére:
- 10 dkg (bükkfán) füstölt szalonna
- 10 dkg húsos szalonna pl. kolozsvári, vagy bacon
- 3-4 ek tejföl
- 1 közepes fej lila hagyma
- 3-5 dkg füstölt sajt
- 1 duci gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítése:
A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk, vagy kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.
A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt, majd dagasztó programon összedolgoztatjuk a tésztát.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tésztát normál tepsiméretűre (gáztepsi) kinyújtjuk, és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire.
Egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk, és hozzákeverjük a tejfölhöz. Kissé megsózzuk, borsozzuk, és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát, valamint egy kevés füstölt sajtot.
Betesszük az előmelegített sütőbe, és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, rácsra téve hagyjuk hűlni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »