Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 ek napraforgó olaj
- 2 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 5 dkg világos rozsliszt
- 25 dkg sima liszt
- 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
Tetejére:
- 10 dkg (bükkfán) füstölt szalonna
- 10 dkg húsos szalonna pl. kolozsvári, vagy bacon
- 3-4 ek tejföl
- 1 közepes fej lila hagyma
- 3-5 dkg füstölt sajt
- 1 duci gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítése:
A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk, vagy kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.
A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt, majd dagasztó programon összedolgoztatjuk a tésztát.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tésztát normál tepsiméretűre (gáztepsi) kinyújtjuk, és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire.
Egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk, és hozzákeverjük a tejfölhöz. Kissé megsózzuk, borsozzuk, és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát, valamint egy kevés füstölt sajtot.
Betesszük az előmelegített sütőbe, és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, rácsra téve hagyjuk hűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

