Tavaszi lasagne spárgával és gombával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 doboz durum lasagne tészta
- 1 csokor zöld spárga
- 1 kis doboz csiperke gomba
- 1 fej lila hagyma
Besamelhez:
- 2 ek vaj
- 3 ek teljes kiőrlésű liszt
- 5-6 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- kevés reszelt parmezán (elhagyható)
- 2 csokor friss petrezselyem
- fokhagyma
Díszítéshez:
- paradicsom
- olívabogyó
- reszelt sajt
- kókuszolaj/olívaolaj
Elkészítése:
Töltelékek készítése:
Első körben elkészítjük a kétféle tölteléket, majd a besamelmártást.
A gombás töltelékhez alaposan megmossuk a csiperkét, és felszeleteljük. Én a szárát is fel szoktam használni, sőt, le sem választom a gombafejektől. A felszeletelt gombát apróra vágott lila hagymán pirítjuk, sózzuk-borsozzuk, és az egyik csokor petrezselymet beletépkedjük. Addig kevergessük serpenyőben az egészet, amíg a gomba még roppanós.
A spárgákat átmosás után megszabadítjuk a fás végüktől (az utolsó 1-2 centi). Ezután a tetejüket levágjuk, és félretesszük a díszítéshez. A maradékot felszeleteljük 1-2 centis darabokra, és egy-két fej összenyomott fokhagymán sóval-borssal pár percig pirítjuk. Ezt sem kell túlfőzni, ne felejtsük el, hogy a sütőben is puhulni fog, és akkor az igazi, ha a roppanós textúrája megmarad!
Megvan tehát a két fő töltelékünk, most jöhet a besamelmártás elkészítése.
Besamelmártás készítése:
Kis lángon megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a tk. lisztet, és folytonos kevergetés mellett megpirítjuk. A felmelegített tejet apránként adjuk hozzá, és közben folyton kevergetjük, mert könnyen leég. Ízlés szerint kis reszelt parmezán kerülhet bele. A besamel elkészítése türelem-játék, nem fog azonnal besűrűsödni, úgyhogy csak semmi idegeskedés, szépen ki kell várni! Ha gyanúsan sokáig készül, apránként keverjünk bele még egy kis lisztet. Ízesítéséhez sót, borsot és szerecsendiót használjunk!
Összeállítás:
Mindeközben egy tűzálló tálat kenjünk ki kókusz-, vagy olívaolajjal, és fektessük le az aljára az első réteg lasagne lapot. Ezt locsoljuk meg egy kis besamellel, majd halmozzuk rá a gombánk felét. Jöhet egy újabb réteg tészta, melyre besamelt teszünk, és az összes megpirított spárgát ráhalmozzuk. Újabb tésztaréteg következik, megszórjuk a maradék gombával, és az összes maradék besamelt rátesszük, melyet szépen elsimítunk, majd bőségesen megszórunk reszelt sajttal.
Az utolsó lépés a díszítés, ahol aztán lehet kreatívkodni. Én hajszál vékonyra szelt paradicsomot, felkarikázott olívabogyót és friss petrezselymet használtam, valamint a spárgafejeket kis szójaszósszal megpirítottam, és ezeket rendeztem el szépen az étel tetején.
Sütés:
A tepsit befedjük alufóliával, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen. Kb. 30 percig sütjük így, majd újabb 10-15 percig alufólia nélkül. Én a végén még rá szoktam kapcsolni a sütőt plusz 10 percre grill funkcióra, hogy a tetején a sajt szépen megpiruljon.
A tavaszi lasagne spárgával és gombával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 5 g