Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tavaszi lasagne spárgával és gombával recept

Tavaszi lasagne spárgával és gombával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 doboz durum lasagne tészta
    • 1 csokor zöld spárga
    • 1 kis doboz csiperke gomba
    • 1 fej lila hagyma

    Besamelhez:

    • 2 ek vaj
    • 3 ek teljes kiőrlésű liszt
    • 5-6 dl tej
    • bors
    • szerecsendió
    • kevés reszelt parmezán (elhagyható)
    • 2 csokor friss petrezselyem
    • fokhagyma

    Díszítéshez:

    • paradicsom
    • olívabogyó
    • reszelt sajt
    • kókuszolaj/olívaolaj

    Elkészítése:

    Töltelékek készítése:

    Első körben elkészítjük a kétféle tölteléket, majd a besamelmártást.

    A gombás töltelékhez alaposan megmossuk a csiperkét, és felszeleteljük. Én a szárát is fel szoktam használni, sőt, le sem választom a gombafejektől. A felszeletelt gombát apróra vágott lila hagymán pirítjuk, sózzuk-borsozzuk, és az egyik csokor petrezselymet beletépkedjük. Addig kevergessük serpenyőben az egészet, amíg a gomba még roppanós.

    A spárgákat átmosás után megszabadítjuk a fás végüktől (az utolsó 1-2 centi). Ezután a tetejüket levágjuk, és félretesszük a díszítéshez. A maradékot felszeleteljük 1-2 centis darabokra, és egy-két fej összenyomott fokhagymán sóval-borssal pár percig pirítjuk. Ezt sem kell túlfőzni, ne felejtsük el, hogy a sütőben is puhulni fog, és akkor az igazi, ha a roppanós textúrája megmarad!

    Megvan tehát a két fő töltelékünk, most jöhet a besamelmártás elkészítése.

    Besamelmártás készítése:

    Kis lángon megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a tk. lisztet, és folytonos kevergetés mellett megpirítjuk. A felmelegített tejet apránként adjuk hozzá, és közben folyton kevergetjük, mert könnyen leég. Ízlés szerint kis reszelt parmezán kerülhet bele. A besamel elkészítése türelem-játék, nem fog azonnal besűrűsödni, úgyhogy csak semmi idegeskedés, szépen ki kell várni! Ha gyanúsan sokáig készül, apránként keverjünk bele még egy kis lisztet. Ízesítéséhez sót, borsot és szerecsendiót használjunk!

    Összeállítás:

    Mindeközben egy tűzálló tálat kenjünk ki kókusz-, vagy olívaolajjal, és fektessük le az aljára az első réteg lasagne lapot. Ezt locsoljuk meg egy kis besamellel, majd halmozzuk rá a gombánk felét. Jöhet egy újabb réteg tészta, melyre besamelt teszünk, és az összes megpirított spárgát ráhalmozzuk. Újabb tésztaréteg következik, megszórjuk a maradék gombával, és az összes maradék besamelt rátesszük, melyet szépen elsimítunk, majd bőségesen megszórunk reszelt sajttal.

    Az utolsó lépés a díszítés, ahol aztán lehet kreatívkodni. Én hajszál vékonyra szelt paradicsomot, felkarikázott olívabogyót és friss petrezselymet használtam, valamint a spárgafejeket kis szójaszósszal megpirítottam, és ezeket rendeztem el szépen az étel tetején.

    Sütés:

    A tepsit befedjük alufóliával, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen. Kb. 30 percig sütjük így, majd újabb 10-15 percig alufólia nélkül. Én a végén még rá szoktam kapcsolni a sütőt plusz 10 percre grill funkcióra, hogy a tetején a sajt szépen megpiruljon.

    A tavaszi lasagne spárgával és gombával kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 130 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 14 g
    Zsír: 5 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá