Tavaszi lasagne spárgával és gombával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 doboz durum lasagne tészta
  • 1 csokor zöld spárga
  • 1 kis doboz csiperke gomba
  • 1 fej lila hagyma

Besamelhez:

  • 2 ek vaj
  • 3 ek teljes kiőrlésű liszt
  • 5-6 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • kevés reszelt parmezán (elhagyható)
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • fokhagyma

Díszítéshez:

  • paradicsom
  • olívabogyó
  • reszelt sajt
  • kókuszolaj/olívaolaj

Elkészítése:

Töltelékek készítése:

Első körben elkészítjük a kétféle tölteléket, majd a besamelmártást.

A gombás töltelékhez alaposan megmossuk a csiperkét, és felszeleteljük. Én a szárát is fel szoktam használni, sőt, le sem választom a gombafejektől. A felszeletelt gombát apróra vágott lila hagymán pirítjuk, sózzuk-borsozzuk, és az egyik csokor petrezselymet beletépkedjük. Addig kevergessük serpenyőben az egészet, amíg a gomba még roppanós.

A spárgákat átmosás után megszabadítjuk a fás végüktől (az utolsó 1-2 centi). Ezután a tetejüket levágjuk, és félretesszük a díszítéshez. A maradékot felszeleteljük 1-2 centis darabokra, és egy-két fej összenyomott fokhagymán sóval-borssal pár percig pirítjuk. Ezt sem kell túlfőzni, ne felejtsük el, hogy a sütőben is puhulni fog, és akkor az igazi, ha a roppanós textúrája megmarad!

Megvan tehát a két fő töltelékünk, most jöhet a besamelmártás elkészítése.

Besamelmártás készítése:

Kis lángon megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a tk. lisztet, és folytonos kevergetés mellett megpirítjuk. A felmelegített tejet apránként adjuk hozzá, és közben folyton kevergetjük, mert könnyen leég. Ízlés szerint kis reszelt parmezán kerülhet bele. A besamel elkészítése türelem-játék, nem fog azonnal besűrűsödni, úgyhogy csak semmi idegeskedés, szépen ki kell várni! Ha gyanúsan sokáig készül, apránként keverjünk bele még egy kis lisztet. Ízesítéséhez sót, borsot és szerecsendiót használjunk!

Összeállítás:

Mindeközben egy tűzálló tálat kenjünk ki kókusz-, vagy olívaolajjal, és fektessük le az aljára az első réteg lasagne lapot. Ezt locsoljuk meg egy kis besamellel, majd halmozzuk rá a gombánk felét. Jöhet egy újabb réteg tészta, melyre besamelt teszünk, és az összes megpirított spárgát ráhalmozzuk. Újabb tésztaréteg következik, megszórjuk a maradék gombával, és az összes maradék besamelt rátesszük, melyet szépen elsimítunk, majd bőségesen megszórunk reszelt sajttal.

Az utolsó lépés a díszítés, ahol aztán lehet kreatívkodni. Én hajszál vékonyra szelt paradicsomot, felkarikázott olívabogyót és friss petrezselymet használtam, valamint a spárgafejeket kis szójaszósszal megpirítottam, és ezeket rendeztem el szépen az étel tetején.

Sütés:

A tepsit befedjük alufóliával, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen. Kb. 30 percig sütjük így, majd újabb 10-15 percig alufólia nélkül. Én a végén még rá szoktam kapcsolni a sütőt plusz 10 percre grill funkcióra, hogy a tetején a sajt szépen megpiruljon.