Hozzávalók:
Besamelhez:
Díszítéshez:
Elkészítése:
Első körben elkészítjük a kétféle tölteléket, majd a besamelmártást.
A gombás töltelékhez alaposan megmossuk a csiperkét, és felszeleteljük. Én a szárát is fel szoktam használni, sőt, le sem választom a gombafejektől. A felszeletelt gombát apróra vágott lila hagymán pirítjuk, sózzuk-borsozzuk, és az egyik csokor petrezselymet beletépkedjük. Addig kevergessük serpenyőben az egészet, amíg a gomba még roppanós.
A spárgákat átmosás után megszabadítjuk a fás végüktől (az utolsó 1-2 centi). Ezután a tetejüket levágjuk, és félretesszük a díszítéshez. A maradékot felszeleteljük 1-2 centis darabokra, és egy-két fej összenyomott fokhagymán sóval-borssal pár percig pirítjuk. Ezt sem kell túlfőzni, ne felejtsük el, hogy a sütőben is puhulni fog, és akkor az igazi, ha a roppanós textúrája megmarad!
Megvan tehát a két fő töltelékünk, most jöhet a besamelmártás elkészítése.
Kis lángon megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a tk. lisztet, és folytonos kevergetés mellett megpirítjuk. A felmelegített tejet apránként adjuk hozzá, és közben folyton kevergetjük, mert könnyen leég. Ízlés szerint kis reszelt parmezán kerülhet bele. A besamel elkészítése türelem-játék, nem fog azonnal besűrűsödni, úgyhogy csak semmi idegeskedés, szépen ki kell várni! Ha gyanúsan sokáig készül, apránként keverjünk bele még egy kis lisztet. Ízesítéséhez sót, borsot és szerecsendiót használjunk!
Mindeközben egy tűzálló tálat kenjünk ki kókusz-, vagy olívaolajjal, és fektessük le az aljára az első réteg lasagne lapot. Ezt locsoljuk meg egy kis besamellel, majd halmozzuk rá a gombánk felét. Jöhet egy újabb réteg tészta, melyre besamelt teszünk, és az összes megpirított spárgát ráhalmozzuk. Újabb tésztaréteg következik, megszórjuk a maradék gombával, és az összes maradék besamelt rátesszük, melyet szépen elsimítunk, majd bőségesen megszórunk reszelt sajttal.
Az utolsó lépés a díszítés, ahol aztán lehet kreatívkodni. Én hajszál vékonyra szelt paradicsomot, felkarikázott olívabogyót és friss petrezselymet használtam, valamint a spárgafejeket kis szójaszósszal megpirítottam, és ezeket rendeztem el szépen az étel tetején.
A tepsit befedjük alufóliával, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen. Kb. 30 percig sütjük így, majd újabb 10-15 percig alufólia nélkül. Én a végén még rá szoktam kapcsolni a sütőt plusz 10 percre grill funkcióra, hogy a tetején a sajt szépen megpiruljon.