Stíriai metélt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg tehéntúró
- 3 pohár tejföl
- 8 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
Egy fazékban felteszünk forrni 3 liter vizet.
A túrót áttörjük, 1 pohár tejfölt elkeverünk 2 tojással, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval.
A lisztet elmorzsoljuk 10 dkg margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a tojásos cukros tejföllel.
Cipót formálunk belőle, 3 felé vágjuk és lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk és 3 cm széles csíkokra, majd 1 cm széles metéltre vágjuk.
A tésztát a forrásban lévővő vízbe dobjuk, majd ahogy felemelkedik a víz felszínére kiszedjük és olvasztott margarinba forgatjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, majd 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk.
A tojásssárgákat habosra keverjük a maradék 10 dkg porcukorral, 2 pohár tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, majd lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal.
A tepsit kikenjük margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a tésztás masszát. 180 fokos (gázsütő 2. fokozat) előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megszórjuk porcukorral és házi lekvárral tálaljuk.