Stíriai metélt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Stíriai metélt

Hozzávalók:

  • 1 kg tehéntúró
  • 3 pohár tejföl
  • 8 db tojás
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

Egy fazékban felteszünk forrni 3 liter vizet.

A túrót áttörjük, 1 pohár tejfölt elkeverünk 2 tojással, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval.

Stíriai metélt 003

A lisztet elmorzsoljuk 10 dkg margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a tojásos cukros tejföllel.

Cipót formálunk belőle, 3 felé vágjuk és lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk és 3 cm széles csíkokra, majd 1 cm széles metéltre vágjuk.

A tésztát a forrásban lévővő vízbe dobjuk, majd ahogy felemelkedik a víz felszínére kiszedjük és olvasztott margarinba forgatjuk.

Stíriai metélt 009

A tojásokat szétválasztjuk, majd 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk.

A tojásssárgákat habosra keverjük a maradék 10 dkg porcukorral, 2 pohár tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, majd lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal.

A tepsit kikenjük margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a tésztás masszát. 180 fokos (gázsütő 2. fokozat) előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Stíriai metélt 013

Megszórjuk porcukorral és házi lekvárral tálaljuk.