Sajtos-gombás kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 0,5 kg liszt
- 3 dl langyos tej
- 50 ml étolaj
- 3 dkg élesztő
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 tk szárított bazsalikom
Töltelék:
- 40 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- só
- bors
- 1 mk zsír
Tetejére:
- szezám-, napraforgó-, lenmag stb.
- esetleg reszelt sajt
Elkészítése:
Tészta készítése:
Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és félretesszük, hogy felfusson.
A lisztet elkeverjük a cukorral, a szárított bazsalikommal, hozzáadjuk a tojássárgáját, az étolajat, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. Alaposan összedolgozzuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.
Töltelék készítése:
A vöröshagymát apróra felkockázzuk és kevés zsíron megpároljuk. Rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük és lepirítjuk. Félretesszük hűlni.
Összeállítás:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. A gombát ráhalmozzuk és elegyengetjük rajta úgy, hogy a szélén kb. 1 cm-es sávba ne kerüljön töltelék. Rászórjuk a reszelt sajtot is, majd a tészta egyik hosszabbik szélét lekenjük tojásfehérjével. A két oldalát kissé behajtjuk, majd a harmadik oldalról kezdve (amit nem kentünk le) elkezdjük feltekerni. Átemeljük sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
A tetejét lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk tetszés szerinti magokkal, vagy reszelt sajttal. További fél órát pihentetjük meleg helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.