Sajtos-gombás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos-gombás kalács

Hozzávalók:

Tészta:

  • 0,5 kg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 50 ml étolaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 tk szárított bazsalikom

Töltelék:

  • 40 dkg gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 20 dkg reszelt sajt
  • bors
  • 1 mk zsír

Tetejére:

  • szezám-, napraforgó-, lenmag stb.
  • esetleg reszelt sajt

Elkészítése:

Tészta készítése:

Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és félretesszük, hogy felfusson.

A lisztet elkeverjük a cukorral, a szárított bazsalikommal, hozzáadjuk a tojássárgáját, az étolajat, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. Alaposan összedolgozzuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

Töltelék készítése:

A vöröshagymát apróra felkockázzuk és kevés zsíron megpároljuk. Rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük és lepirítjuk. Félretesszük hűlni.

Összeállítás:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. A gombát ráhalmozzuk és elegyengetjük rajta úgy, hogy a szélén kb. 1 cm-es sávba ne kerüljön töltelék. Rászórjuk a reszelt sajtot is, majd a tészta egyik hosszabbik szélét lekenjük tojásfehérjével. A két oldalát kissé behajtjuk, majd a harmadik oldalról kezdve (amit nem kentünk le) elkezdjük feltekerni. Átemeljük sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.

A tetejét lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk tetszés szerinti magokkal, vagy reszelt sajttal. További fél órát pihentetjük meleg helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.