Pirog olajban sütve recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg főtt, áttört krumpli
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 1,5 dl tej
Gombás töltelék:
- 30 dkg friss gomba
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 főtt
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 nyers
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 csokor petrezselyemzöldje
- 1-2 kanál olívaolaj
- őrölt bors
- só
Kisütéshez:
- 1 liter olaj (napraforgó)
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejbe morzsolom és hagyom állni negyed órát. Az áttört krumplit sózom, hozzáteszem a tojás sárgáját, a lágy vajat és mixerrel jól elkeverem, majd mehet bele az élesztős tej és a liszt fele. Ekkor már csak fakanállal dolgozom, végén pedig ahogy a maradék lisztet beledolgoztam, már kézzel dagasztottam.
Háromnegyed órát letakarva kelesztettem, addig elkészítettem a tölteléket.
Az olajon az apróra metélt vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom az összevagdalt gombát, szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, kóstolással döntöm el, mikor megfelelő. Ha minden összepárolódott belekeverem az apróra metélt petrezselyemzöldet, a szintén apróra metélt főtt tojásokat, majd a tűzről levéve 1 nyers tojás sárgájával még átgyúrom a tölteléket.
Mire ez elkészül, megkel a tészta és lehet nyújtani. Kb fél cm vastagra kinyújtom a és feldarabolom nagyjából 12*8 cm-es téglalapokra. Nekem 12 lett. Minden téglalap közepébe teszek tölteléket, a tészta szélét egy ecsettel körbekenem tojásfehérjével, majd henger alakúra feltekerem, a tojásfehérjével bekent részeken jól összeragasztom, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.
Sütéshez az olajat megforrósítjuk, ügyelve a hőmérsékletére (mint a fánk sütésekor), ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát, ha túl forró, könnyen megég a külseje, mialatt belül nyers marad.
Ennél a tésztánál még arra is vigyázni kell nehogy kinyíljon és az olajba kerüljön a töltelék.
Sütés után szűrőn lecsöpögtetjük és nem túl forrón tálaljuk.
Tipp:
Ha úgy tesszük a pirogokat az olajba, hogy a ragasztott felük kerüljön alulra, akkor az sül meg hamarabb, és kisebb az esélye, hogy kinyílik és kifolyik a töltelék. Nagyon laktató, leves után második fogásnak is megfelel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »

