Pirog olajban sütve recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg főtt, áttört krumpli
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1,5 dl tej
Gombás töltelék:
- 30 dkg friss gomba
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 főtt
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nyers
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csokor petrezselyemzöldje
- 1-2 kanál olívaolaj
- őrölt bors
- só
Kisütéshez:
- 1 liter olaj (napraforgó)
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejbe morzsolom és hagyom állni negyed órát. Az áttört krumplit sózom, hozzáteszem a tojás sárgáját, a lágy vajat és mixerrel jól elkeverem, majd mehet bele az élesztős tej és a liszt fele. Ekkor már csak fakanállal dolgozom, végén pedig ahogy a maradék lisztet beledolgoztam, már kézzel dagasztottam.
Háromnegyed órát letakarva kelesztettem, addig elkészítettem a tölteléket.
Az olajon az apróra metélt vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom az összevagdalt gombát, szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, kóstolással döntöm el, mikor megfelelő. Ha minden összepárolódott belekeverem az apróra metélt petrezselyemzöldet, a szintén apróra metélt főtt tojásokat, majd a tűzről levéve 1 nyers tojás sárgájával még átgyúrom a tölteléket.
Mire ez elkészül, megkel a tészta és lehet nyújtani. Kb fél cm vastagra kinyújtom a és feldarabolom nagyjából 12*8 cm-es téglalapokra. Nekem 12 lett. Minden téglalap közepébe teszek tölteléket, a tészta szélét egy ecsettel körbekenem tojásfehérjével, majd henger alakúra feltekerem, a tojásfehérjével bekent részeken jól összeragasztom, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.
Sütéshez az olajat megforrósítjuk, ügyelve a hőmérsékletére (mint a fánk sütésekor), ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát, ha túl forró, könnyen megég a külseje, mialatt belül nyers marad.
Ennél a tésztánál még arra is vigyázni kell nehogy kinyíljon és az olajba kerüljön a töltelék.
Sütés után szűrőn lecsöpögtetjük és nem túl forrón tálaljuk.
Tipp:
Ha úgy tesszük a pirogokat az olajba, hogy a ragasztott felük kerüljön alulra, akkor az sül meg hamarabb, és kisebb az esélye, hogy kinyílik és kifolyik a töltelék. Nagyon laktató, leves után második fogásnak is megfelel.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »