Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mennyei lángos recept

Mennyei lángos
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 0,5 kg búzaliszt
    • 2 dl langyos tej
    • 25 g élesztő
    • 1 nagy kanál tejföl
    • 1 dl olívaolaj
    • cukor

    Feltét:

    • sajt
    • tejföl
    • fokhagyma

    Elkészítése:

    A langyos tejbe rakok egy csipet sót, egy kis cukrot és ebben felfuttatom az élesztőt.

    A lisztre kanalazom a tejfölt, ráöntöm az olívaolajat, sózom és hozzáadom a beindult élesztőt. Addig gyúrom a tésztát, amíg el nem válik a tál faláról és már a kezemről is sikerült ledagasztani a tésztadarabokat. Ruganyos, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk, amiből cipót formálunk, a tál alját kilisztezzük, ráhelyezzük a cipót és a tetejére is hintünk egy kis lisztet. Meleg helyen kb 30-40 percig, lefedve hagyjuk, hogy megkeljen.

    Ha már a duplájára nőtt, akkor előveszek egy nagyobb tálcát, beolajozom vékonyan és még olajos kézzel a cipót 4 részre osztom (lehet 6 is, attól függ ki mekkora lángoskat képzelt el magának).

    A részeket, egyenként, kézzel meglapogatjuk és ügyelünk rá, hogy lángos formájú legyen. A pereme legyen vastagabb, míg a közepe felé vékonyodik a tészta. A megformált tésztákat a tálcára helyezzük, úgy, hogy ne érjenek össze, hisz még hátra van egy kis pihentetés, ami alatt tovább dolgozik az élesztő. Még fél órára letakarjuk (én óriásszatyrot, vagy kukászsákot szoktam a tálcára húzni, ez a legegyszerűbb).

    Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítük, úgy hogy a lángosokat félig ellepje majd. Amikor forró az olaj az egyik lángost már bele is helyezhetjük. Vigyázat! 2-3 perc maximum és simán megég a tészta. Jó, ha van hosszú nyelű csipeszünk, ezzel könnyebb megfordítani.

    Ugyan az előkészületek kicsit hosszúra nyúlnak, a sütési folyamat tényleg csak néhány perc.

    Ha kész vannak a lángosok megkenhetjük tejföllel, megszórhatjuk sajttal. Ha nem tervezel csókolózást egy ideig, akkor fél dl olajba 2 dundibb gerezd fokhagymát is passzírozhatunk és ezzel is megkenhetjük a tejföl helyett, vagy még a tejföl előtt.

    Tipp:

    Télen is jó a lángos, így egy pillanatra legalább újra nyarat érezhetünk. És ki mondta, hogy Karácsony reggel nem lehet egy ilyen laktató fogással indítani?

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá