Sonkás-tejfölös galette recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 12 dkg margarin
- 15 dkg tejföl
Feltét:
- 8 púpos ek tejföl
- 1 púpos tk házi fokhagymakrém
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 15 dkg sonka
- 1 közepes fej lila hagyma
Továbbá:
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tészta kenéséhez
Elkészítése:
Tészta készítése:
A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a puha margarint, gyúrjuk össze, majd a tejfölt is hozzáadva állítsuk össze a tésztát. Ha ragadna, kevés lisztet adhatunk még hozzá. A gombóccá formált tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, közben pedig elkészítjük a feltétet.
Feltét készítése:
A megtisztított lila hagymát felaprítjuk, a sonkát apróra felkockázzuk. A tejfölt a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel jól kikeverjük.
Összeállítás:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk. Egy nagyobb tányér méretűre kinyújtjuk az egyik tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 2 evőkanál ízesített tejföllel lekenjük (a szélén 2 cm-t hagyjunk ki, oda ne kenjünk), majd megszórjuk a felaprított hagymával és sonkával.
A szélét (amit nem kentünk le) felhajtjuk úgy, hogy a tésztát pár centinként egy kicsit összecsípjük, majd lekenjük ezt a részt felvert tojással.
A forró sütőbe téve hőlégkeveréssel 13 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A galette egy francia eredetű vékony tészta, amit vagy gyümölcsökkel töltenek édesen, vagy sósan készítik, mint most én is. Roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. A feltét tetszés szerint választható, attól függően, hogy épp mi van otthon. Nekem egy picit a pizzához hasonlít, de attól sokkal vékonyabb.
Ebből a tésztából 4 db kistányér méretű galette lett, ami 4 főre tökéletesen elegendő fogás.