Sonkás-tejfölös galette

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 12 dkg margarin
  • 15 dkg tejföl

Feltét:

  • 8 púpos ek tejföl
  • 1 púpos tk házi fokhagymakrém
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 15 dkg sonka
  • 1 közepes fej lila hagyma

Továbbá:

  • 1 kisebb tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése:

Tészta készítése:

A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a puha margarint, gyúrjuk össze, majd a tejfölt is hozzáadva állítsuk össze a tésztát. Ha ragadna, kevés lisztet adhatunk még hozzá. A gombóccá formált tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, közben pedig elkészítjük a feltétet.

Feltét készítése:

A megtisztított lila hagymát felaprítjuk, a sonkát apróra felkockázzuk. A tejfölt a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel jól kikeverjük.

 

Összeállítás:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk. Egy nagyobb tányér méretűre kinyújtjuk az egyik tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 2 evőkanál ízesített tejföllel lekenjük (a szélén 2 cm-t hagyjunk ki, oda ne kenjünk), majd megszórjuk a felaprított hagymával és sonkával.

A szélét (amit nem kentünk le) felhajtjuk úgy, hogy a tésztát pár centinként egy kicsit összecsípjük, majd lekenjük ezt a részt felvert tojással.

A forró sütőbe téve hőlégkeveréssel 13 perc alatt megsütjük.

Tipp:

A galette egy francia eredetű vékony tészta, amit vagy gyümölcsökkel töltenek édesen, vagy sósan készítik, mint most én is. Roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. A feltét tetszés szerint választható, attól függően, hogy épp mi van otthon. Nekem egy picit a pizzához hasonlít, de attól sokkal vékonyabb.
Ebből a tésztából 4 db kistányér méretű galette lett, ami 4 főre tökéletesen elegendő fogás.