Lenmaglisztes pizza, házi paradicsomos szósszal Chorizoval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
3 db kerek pizzához
A tésztához:
- 350 g búza finomliszt
- 150 g lenmagliszt
- 2,5 – 3 dl víz
- nagy csipetnyi só
- 25 g friss élesztő
- csipetnyi cukor
- 1 tk oregánó
A szószhoz:
- 500 g hámozott, egész konzerv(vagy házi)paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- olíva olaj
- só, bors
- oregano
- kakukkfű
- bazsalikom
Feltétnek:
- 200 g szeletelt Chorizo kolbász
- Mozarella sajt
Sztori:
A pizza örök nagy kedvenc, mellé nyúlásnak nem volt helye, így a gyerekek egyik kedvencébe csempésztem ebből az értékes növényi magőrleményből.
A tészta elkészítése:
Kétféle lisztet sóval elkeverjük, közepébe mélyedést vájunk, amibe bele morzsoljuk a friss élesztőt, pici cukrot szórunk rá és ráöntünk kb 2 dl langyos vizet. A tésztát alaposan össze dolgozzuk, olíva olajjal dúsítjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható, de semmiképp sem ragacsos tésztát kapjuk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük(40 fokos sütőben 20 perc)
A szósz elkészítése:
Elkészítjük a “házi” mártásunkat. Paradicsomokat turmixoljuk. Serpenyőben olíva olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk, hozzá öntjük a paradicsomot és ízlésünknek megfelelő mennyiségű fűszerekkel ízesítjük.
Egészen addig főzzük, amíg sűrű-tartalmas mártást nem kapunk. Lehetőség szerint, friss fűszernövényeket alkalmazzunk, ami nagyban növeli a mártás élvezeti értékét :D
Amennyiben túl “rusztikusnak” ítélnénk paradicsomos szószunkat, újbóli botmixer használatával még selymesebb állagot érhetünk el.
Sütés:
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, grill fokozatra, sütőlemezeket és előkészítjük. A tésztát 3 részre vágjuk és egyenként kör alakot nyújtunk belőlük. Mártással kenjük és tetszőleges feltéttel tovább ízesíthetjük.
Forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!