Lenmaglisztes pizza, házi paradicsomos szósszal Chorizoval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lenmaglisztes pizza, házi paradicsomos szósszal Chorizoval

Hozzávalók:
3 db kerek pizzához

A tésztához:

  • 350 g búza finomliszt
  • 150 g lenmagliszt
  • 2,5 – 3 dl víz
  • nagy csipetnyi só
  • 25 g friss élesztő
  • csipetnyi cukor
  • 1 tk oregánó

A szószhoz:

  • 500 g hámozott, egész konzerv(vagy házi)paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • olíva olaj
  • só, bors
  • oregano
  • kakukkfű
  • bazsalikom

Feltétnek:

  • 200 g szeletelt Chorizo kolbász
  • Mozarella sajt

Sztori:

A pizza örök nagy kedvenc, mellé nyúlásnak nem volt helye, így a gyerekek egyik kedvencébe csempésztem ebből az értékes növényi magőrleményből.

A tészta elkészítése:

Kétféle lisztet sóval elkeverjük, közepébe mélyedést vájunk, amibe bele morzsoljuk a friss élesztőt, pici cukrot szórunk rá és ráöntünk kb 2 dl langyos vizet.  A tésztát alaposan össze dolgozzuk, olíva olajjal dúsítjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható, de semmiképp sem ragacsos tésztát kapjuk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük(40 fokos sütőben 20 perc)

A szósz elkészítése:

Elkészítjük a “házi” mártásunkat. Paradicsomokat turmixoljuk. Serpenyőben olíva olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk, hozzá öntjük a paradicsomot és ízlésünknek megfelelő mennyiségű fűszerekkel ízesítjük.

Egészen addig főzzük, amíg sűrű-tartalmas mártást nem kapunk. Lehetőség szerint, friss fűszernövényeket alkalmazzunk, ami nagyban növeli a mártás élvezeti értékét :D

Amennyiben túl “rusztikusnak” ítélnénk paradicsomos szószunkat,  újbóli botmixer használatával még selymesebb állagot érhetünk el.

Sütés:

Sütőt előmelegítjük 220 fokra, grill fokozatra, sütőlemezeket és előkészítjük. A tésztát 3 részre vágjuk és egyenként kör alakot nyújtunk belőlük. Mártással kenjük és tetszőleges feltéttel tovább ízesíthetjük.

Forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!