Lazacos tészta zöldséges raguval recept
Hozzávalók:
- 250 g vadlazac filé
- 0,5 citrom leve
- kevés só
- frissen őrölt bors
- 1 ek olívaolaj
- 200 g száraztészta
- 1 szál halványító zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 100 g gomba szeletelve
- 100 g aszalt paradicsom
- 1 dl chianti, vagy más bor
- 100 g hámozott paradicsomkonzerv, vagy 2 ek sűrített paradicsom
- pár levél friss petrezselyemzöld
- 2 dl zöldség alaplé
- 100 g füstölt scamorza
Elkészítése:
A halfilét kevés citrom levével mindkét oldalán megcsorgatom, majd durva szemű sóval, frissen őrölt borssal enyhén bedörzsölöm, és néhány órára hűtőbe teszem.
A répát megtisztítom, majd felkarikázom. A hagymát és a halványító zellert apróra vágom.
Vizet forralok a tésztának, és megsózom.
Kevés olívaolajon, amibe kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket is teszek, a halszeleket mindkét oldalán kb. 3-3 percig sütöm. (Vigyázzunk, mert ha a lazacot túlsütjük, gumiszerűvé válik! Ha ujjunkkal megnyomva ruganyos, akkor elkészült.) A halat kiveszem, papírtörlőre szedem, a felesleges olajat leitatom róla.
Ugyanazt a serpenyőt használom, amiben a halat sütöttem. A maradék olajon, (ha szükséges keveset még töltök hozzá) a répát, a hagymát, majd a szárzellert is megpárolom, majd az aszalt paradicsomot, és a hámozott paradicsomot is a serpenyőbe teszem. Felöntöm kevés borral, majd 1 pohár zöldség alaplével. A szeletelt gombát is hozzáadva megsózom, borsot őrlök rá, és a finomra vágott petrezselyem zöldet is rászórom. Addig főzöm, míg a ragu besűrűsödik.
A tésztát szedhetjük a főzővízből közvetlenül a serpenyőbe, ahol elkeverjük a raguval, vagy tálalhatjuk a raguval, és a lazaccal a tetején is. Tépkedjük rá a sajtot is.
A lazacos tészta zöldséges raguval kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 13 g
Zsír: 3 g