Lazacos tészta zöldséges raguval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lazacos tészta zöldséges raguval

Hozzávalók:

  • 250 g vadlazac filé
  • 0,5 citrom leve
  • kevés só
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 g száraztészta
  • 1 szál halványító zeller
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 100 g gomba szeletelve
  • 100 g aszalt paradicsom
  • 1 dl chianti, vagy más bor
  • 100 g hámozott paradicsomkonzerv, vagy 2 ek sűrített paradicsom
  • pár levél friss petrezselyemzöld
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 100 g füstölt scamorza

Elkészítése:

A halfilét kevés citrom levével mindkét oldalán megcsorgatom, majd durva szemű sóval, frissen őrölt borssal enyhén bedörzsölöm, és néhány órára hűtőbe teszem.

A répát megtisztítom, majd felkarikázom. A hagymát és a halványító zellert apróra vágom.

Vizet forralok a tésztának, és megsózom.

Kevés olívaolajon, amibe kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket is teszek, a halszeleket mindkét oldalán kb. 3-3 percig sütöm. (Vigyázzunk, mert ha a lazacot túlsütjük, gumiszerűvé válik! Ha ujjunkkal megnyomva ruganyos, akkor elkészült.) A halat kiveszem, papírtörlőre szedem, a felesleges olajat leitatom róla.

Ugyanazt a serpenyőt használom, amiben a halat sütöttem. A maradék olajon, (ha szükséges keveset még töltök hozzá) a répát, a hagymát, majd a szárzellert is megpárolom, majd az aszalt paradicsomot, és a hámozott paradicsomot is a serpenyőbe teszem. Felöntöm kevés borral, majd 1 pohár zöldség alaplével. A szeletelt gombát is hozzáadva megsózom, borsot őrlök rá, és a finomra vágott petrezselyem zöldet is rászórom. Addig főzöm, míg a ragu besűrűsödik.

A tésztát szedhetjük a főzővízből közvetlenül a serpenyőbe, ahol elkeverjük a raguval, vagy tálalhatjuk a raguval, és a lazaccal a tetején is. Tépkedjük rá a sajtot is.