Lasagne recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 1/2 kg liszt
- 1 ek só
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb. 1-1,5 dl víz
A raguhoz:
- Kb. 1 kg darált hús (legjobb vegyesen sertés-marha)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-1 kis szál sárga és fehérrépa (gyökér, petrezselyemgyökér, zöldség-ki hogy hívja)
- 1-2 szelet szalonna
- 1 üveg paradicsompüré, (vagy 3 kicsi paradicsompüré konzerv, én üvegeset használtam, ami kevésbé tömény)
- fokhagyma
- só
- bors
- cukor
- bazsalikom
- oregánó
- kakukkfű
- majoránna
- olaj
Besamel mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- fél l tej
- só
- fehér bors
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítése:
Tészta:
A lisztet a gyúródeszkára öntöm, majd a közepébe mélyedést vájok, oda öntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, belül körkörös irányba haladva elkezdem egyujjal összedolgozni a liszttel, ügyelve, hogy ne follyon ki a tojásos víz a deszkára.
Ha kell, a megmaradt vízet apránként adagolom. Jó negyed órán át gyúrom, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle.
Tetejüket kicsi olajjal megkenem, letakarva állni hagyom úgy 20 percet. Ezután egyesével méretre nyújtom, majd vágom lisztezett deszkán.
A lasagne tésztát nem kell előfőzni sütés előtt!
Ragu:
Az apróra vágott hagymát, sárga és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd a szintén apróra vágott szalonnát hozzáadom.
Ha a hagyma üveges, rádobom a darálthúst, készre (puhára) főzöm.
Ráöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, ízlés szerint fokhagymát nyomok rá, valamint bazsalikomot, oregánót, kaukkfüvet és majorannát és cukrot szórok rá.
Tipp:
Az igazi bolognai ragut órákon át főzik, vörösborral, esetleg babérlevéllel is lehet ízesíteni.
Besamel:
Úgy járok el, mintha rántást készítenék, folyamatos keverés mellett felöntöm tejjel, sózom, borsozom. Én szerecsendiót is szoktam bele tenni.
Ha minden kész, a tepsit kivajazom, lefektetem az első tésztalapot, vékonyan megkenem beschamellel, majd raguval.
Ízlés szerint lehet sajtot is szórni minden réteg közé. Így haladok, egészen az utolsó tésztalapig. Erre csak beschamel jön és sok-sok reszelt sajt.
A beschamel egyébként nemcsak az íze miatt kell a lasagneba, hanem az (is) puhítja a tésztát.
Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. (Bár ez függ a sütőtől is)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »