Hozzávalók:
Tészta:
A raguhoz:
Besamel mártáshoz:
Elkészítése:
A lisztet a gyúródeszkára öntöm, majd a közepébe mélyedést vájok, oda öntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, belül körkörös irányba haladva elkezdem egyujjal összedolgozni a liszttel, ügyelve, hogy ne follyon ki a tojásos víz a deszkára.
Ha kell, a megmaradt vízet apránként adagolom. Jó negyed órán át gyúrom, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle.
Tetejüket kicsi olajjal megkenem, letakarva állni hagyom úgy 20 percet. Ezután egyesével méretre nyújtom, majd vágom lisztezett deszkán.
A lasagne tésztát nem kell előfőzni sütés előtt!
Az apróra vágott hagymát, sárga és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd a szintén apróra vágott szalonnát hozzáadom.
Ha a hagyma üveges, rádobom a darálthúst, készre (puhára) főzöm.
Ráöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, ízlés szerint fokhagymát nyomok rá, valamint bazsalikomot, oregánót, kaukkfüvet és majorannát és cukrot szórok rá.
Tipp:
Az igazi bolognai ragut órákon át főzik, vörösborral, esetleg babérlevéllel is lehet ízesíteni.
Úgy járok el, mintha rántást készítenék, folyamatos keverés mellett felöntöm tejjel, sózom, borsozom. Én szerecsendiót is szoktam bele tenni.
Ha minden kész, a tepsit kivajazom, lefektetem az első tésztalapot, vékonyan megkenem beschamellel, majd raguval.
Ízlés szerint lehet sajtot is szórni minden réteg közé. Így haladok, egészen az utolsó tésztalapig. Erre csak beschamel jön és sok-sok reszelt sajt.
A beschamel egyébként nemcsak az íze miatt kell a lasagneba, hanem az (is) puhítja a tésztát.
Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. (Bár ez függ a sütőtől is)