Sonkával és sajttal töltött lángos recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 50 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- Kb. 2,5 dl tej
- 1 nagy csipet cukor
- Só
Töltelék:
- 20 dkg füstölt sonka
- 25 dkg trappista sajt
- 300 g tejföl
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen lehúzzuk a héját és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a lisztet. Az élesztőt 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukorral, és megvárjuk, amíg felfut. Amikor az élesztő felfutott, a lisztes-burgonyás keverékhez adjuk, megsózzuk, és annyi tejet adagolunk hozzá fokozatosan, hogy jól gyúrható, nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a sajtot lereszeljük, a sonkát felkockázzuk, a tejfölt pedig simára keverjük.
A megkelt tésztából egy-egy teniszlabda méretű darabot lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastag, kör alakú formára nyújtunk. A tészta közepét megkenjük egy kevés tejföllel, ügyelve arra, hogy a szélén 1 cm-es sávot szabadon hagyjunk. Rászórjuk a sonkát, a sajtot és ízlés szerinti egyéb feltéteket, de figyeljünk rá, hogy ne töltsük túl, mert sütés közben szétnyílhat.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit alaposan lenyomkodjuk, hogy a töltelék bent maradjon.
Egy mélyebb serpenyőben bő olajat hevítünk. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis darab tésztát beledobva azonnal bugyogni kezd. A töltött lángosokat forró olajban oldalanként kb. 1-1 perc alatt aranybarnára sütjük.
Frissen, forrón tálaljuk, akár extra tejföllel és reszelt sajttal a tetején.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









