Sonkával és sajttal töltött lángos recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 50 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- Kb. 2,5 dl tej
- 1 nagy csipet cukor
- Só
Töltelék:
- 20 dkg füstölt sonka
- 25 dkg trappista sajt
- 300 g tejföl
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen lehúzzuk a héját és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a lisztet. Az élesztőt 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukorral, és megvárjuk, amíg felfut. Amikor az élesztő felfutott, a lisztes-burgonyás keverékhez adjuk, megsózzuk, és annyi tejet adagolunk hozzá fokozatosan, hogy jól gyúrható, nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a sajtot lereszeljük, a sonkát felkockázzuk, a tejfölt pedig simára keverjük.
A megkelt tésztából egy-egy teniszlabda méretű darabot lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastag, kör alakú formára nyújtunk. A tészta közepét megkenjük egy kevés tejföllel, ügyelve arra, hogy a szélén 1 cm-es sávot szabadon hagyjunk. Rászórjuk a sonkát, a sajtot és ízlés szerinti egyéb feltéteket, de figyeljünk rá, hogy ne töltsük túl, mert sütés közben szétnyílhat.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit alaposan lenyomkodjuk, hogy a töltelék bent maradjon.
Egy mélyebb serpenyőben bő olajat hevítünk. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis darab tésztát beledobva azonnal bugyogni kezd. A töltött lángosokat forró olajban oldalanként kb. 1-1 perc alatt aranybarnára sütjük.
Frissen, forrón tálaljuk, akár extra tejföllel és reszelt sajttal a tetején.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »