Sajtos-tejfölös lángos recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 teás kanál só
- 1 teás kanál cukor
- 1 teás kanál ecet
- 2 teáskanál krumpli pürépor
- 2 teáskanál étolaj
- 2 kanál tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
Elkészítése: A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat,1 kávés kanál ecetet,2 kanál krumpli püréport,2 kanál tejfőlt a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk.
Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük.
Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti. Nagyon finom ropogós lángost kapunk.