Langalló recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- kevés cukor
- fél ek só
- 250 ml meleg víz (lehet még egy kicsivel több is, de óvatosan, a liszttől függ)
Feltét:
- 250 ml tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 lila hagyma
- füstölt húsos szalonna, tarja – tetszés szerint
- mehet még bele némi kukorica is
- reszelt sajt.
- ha nagyon magyarosra vágyunk, kolbásszal is spékeljük meg
Elkészítése:
A lisztet keverjük el a sóval. Az élesztőt kevés, meleg vízzel és cukorral futtassuk, nagyjából 15 perc alatt. Keverjük a liszthez, majd gyúrjuk jól össze. Ne sajnáljuk erőnket. Néhány percig hagyjuk állni, addig egy kicsit megkel.
Eközben szoktam a többi hozzávalót összevágni. A hagymákat szeletekbe, a szalonnát, sonkát apró kockákba. A tejfölbe pedig elkeverem a préselt fokhagymát és még egy pici sót.
Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 1 cm vastagságúra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 5 percig süssük. Ekkor vegyük ki a sütőből és tetejét kenjük meg a tejföllel, rakjuk meg a sonkával, szalonnával, hagymával, majd végén reszeljünk rá sajtot is.
Mehet is vissza a sütőbe további 20-25 percre. Utána már csak az illatokat kell valahogy rejtegetni, mert erre aztán biztosan felébred a család.