Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Krumplistészta “indiaiul” recept

Krumplistészta “indiaiul”
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 8 szem krumpli
    • 2 nagyobb fej hagyma
    • 2 evőkanál curry por
    • 1 kávéskanál kurkuma
    • 1 evőkanálnyi római kömény
    • kevés csípős paprika
    • őrölt bors
    • olaj
    • 70 dkg nagykocka tészta

    Elkészítése:

    Olajat forrósítok egy lábasban és beleszórom az előzőleg mozsárban csak úgy tessék-lássék módon szétzúzott római köményt.

    Megkavargatom, és amikor már intenzív illatú, ráteszem a hagymát és egy kicsit megsózom. Csak épp annyira, hogy a só által kivont víz ne engedje megbarnulni a hagymát, de ne is csupán csak párolódjon.

    Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórom a curryt és a kurkumát, tekerek rá borsot, szórok bele apróra vagdalt szárított csípőspaprikát és egy nagyon kevés, szinte csak késhegynyi fűszerpaprikát.

    Alaposan átkavarom, megsózom, és beleteszem a közben megfőtt krumplit, párszor megkavarom, majd egy krumplinyomóval pépesítem.

    Ekkor beleöntöm a megfőtt tésztát és alaposan elkeverem.

    Tipp:

    A történet az, hogy az én Violám nem szereti a klasszikus krumplis tésztát. Szereti viszont a csicseriborsó curryt, amiről én egyszer csak megállapítottam, hogy ha nem lenne benne csicseriborsó, és piros lenne, épp paprikás krumplinak hívnák. (Majd, ha legközelebb főzünk, beírom ide.) Kipróbáltuk, finom-e így krumpli stészta és megállapítottuk, hogy nagyon is.
    Azóta hol így, hol úgy készül.

    Szeretem, ha ez az étel rusztikus, látszik rajta, mik vannak benne. A magyaros ízvilágúhoz úgy párolom a hagymát, hogy szétessen, ebben az esetben igyekszem, hogy a kockák egyben maradjanak.
    A római köményt is csak annyira zúzom szét a mozsárban, hogy az illata jobban érvényesülhessen, mintha egyben maradnának a szemek.

    Ez a fűszer -mármint, a római kömény- mostohagyermeke a magyar konyhának. Olyannyira az, hogy a legtöbb indiai, közép-amerikai és egyéb receptben is sajnos pusztán köménynek fordítják, pedig a két ízvilág teljesen eltérő.

    Érdemes kipróbálni. Nem csak változatosabbá tehetjük vele ételeinket, hanem nagyon kellemes íz- és illatélmény megélői lehetünk.

    Tegnap még úgy gondoltam, hogy az eklektika kiteljesítése miatt az idei első kovászos uborkánkkal esszük. Aztán másképp alakult. Ma reggel nagyon helyes kis szabadföldi salátákra leltünk a kedvenc zöldségesünknél. Miután az összes benne lakó cseresznyevirágot kimostam a levelek közül, összetéptem, majd sok más színes zöldség társaságában belehalmoztam egy tálba, leöntöttem olívaolaj, citromlé és őrölt bors keverékével.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá