Krumplis tészta recept

Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg fodros kocka vagy kockatészta
- 3 kanál olaj vagy zsír
- pirospaprika (kb. 2 púpos kávéskanál)
- só (tészta vizébe kb. 2 púpos teáskanál, a hagymás krumpliba kb. 1 púpos kávéskanál)
- bors (kb. 1 csapott kávéskanál)
- 1 nagy fej vöröshagyma (kb. 15 dkg)
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük.
Egy másik lábosban felteszünk a tésztának vizet forralni.
A vöröshagymát felaprítjuk, a zsiradékon megdinszteljük jó puhára.
Közben borsozzuk, sózzuk, majd amikor kész van, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával.
Ha a tészta vize felforrt, megsózzuk, és egy kevés olajat is löttyintünk bele.
A tésztát a forrásban lévő vízbe öntjük, és megfőzzük.
Amikor a krumpli kész van, leszűrjük és összetörjük, majd rátesszük a hagymás zsiradékra a sós vízben kifőtt, közben leszűrt tésztával együtt, és összekeverjük.
Kovászos vagy savanyú uborkával az igazi!
Tipp:
A burgonyát összetörhetjük krumplinyomóval vagy villával is. Ha azonban nem zavar bennünket, hogy kockázva van, így is rátehetjük a tésztára.
A hagymás alapnak jó ízesnek kell lenni, mert az adja meg az étel pikantériáját. Szóval, ha összeforgattuk a krumplival, mielőtt a tésztát is beleöntenénk, feltétlenül kóstoljuk meg, és fűszerezzük (sóval, borssal) utólag, ha nem lenne elég ízes. Soha ne bízzunk más ízlésvilágában, kóstolgassunk!!!
Még finomabb, ha az olaj helyett 10 dkg apróra vágott füstölt szalonnával indítjuk a hagyma pirítását.
Húsimádók feldobhatják füstölt kolbászkarikákkal vagy virslivel is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »