Krumplis fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg margarin
- 1 mk só
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- 2 tk cukor
- 25 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A vízbe szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt.
A főtt, langyos, áttört krumplit kikeverjük a margarinnal és a sóval. A liszt közepébe tesszük a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a krumplipürét, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha laza, kevés lisztet adhatunk hozzá gyúrás közben, de ne legyen kemény a tészta.
Tálba tesszük, letakarva 1,5 órát kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát. Hengert formázunk belőle, késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, golyókká görgetjük, kissé ellapítjuk, a közepét mutatóujjunkkal kilyukasztjuk, majd az ujjunk körül kissé megforgatjuk. Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Lekvárral, porcukorra tálaljuk.
Tipp:
Ha csak 2-3 főre akarunk fánkot sütni, akkor ezt a megkelt tésztát vegyük ketté, a felébe lazán gyúrjunk bele 1 tk sót, tegyük hosszúkás sütőformába, és süssünk kenyeret belőle.
A krumplis fánk kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 28 g
Zsír: 13 g